To je to što me zanima!

Zbog čega uopće lažemo i kako možemo prepoznati lažljivca?

Uvijek treba ostati vjeran, barem sebi. Najčešće i najštetnije laži u odnosima su laži koje sami sebi govorimo pa na kraju i sami u njih povjerujemo...
Vidi originalni članak

Unatoč bezbrojnim upozorenjima, još od djetinjstva, i dalje lažemo. Studija iz 2010. na 5000 partnera otkrila je da u profilima za online spojeve ima mnogo laži, doduše onih 'manjih'. Muškarci su skloni lagati o stvarima poput osobnih postignuća, interesa, prošlih veza i godina. S druge strane, žene su sklone lagati o svojoj težini.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Često se nađemo u situaciji da lažemo onima koje volimo, ili se nadamo da ćemo ih jednog dana voljeti, iako svakodnevno viđamo štetu koju uzrokuju laži raznih varalica, ali tu su i one koje nazivamo 'malim bijelim lažima' koje često govorimo svojim supružnicima ili nama važnim osobama, prenosi YourTango.

OD DUNAVA DO CETINE Ne idete na more? Nema veze, na ovim hrvatskim rijekama ćete se još bolje rashladiti

Zašto lažemo partnerima?

U svijetu u kojem bismo prihvaćali vlastite mane i znali da će nas drugi prihvatiti zajedno s njima, ne bi bilo toliko laganja. Nažalost, to nije svijet u kojem živimo. Iako je teško pravdati laganje, čini se da većina laže iz jednog od dva glavna razloga - vlastite nesigurnosti ili nesigurnosti svog partnera.

Ako muškarac osjeća da će biti osuđivan jer je ostao nakon posla popiti piće s dečkima, može samo reći svojoj ženi da radi do kasno. Ako žena osjeća da će se njen muškarac osjećati loše zbog njegove loše izvedbe u krevetu, može mu reći da je bio nevjerojatan.

To su uobičajene bijele laži koje štite osjećaje drugih, ali nikad ne dopiru do srži problema - a to je da on želi imati život izvan svoje veze, a ona želi biti seksualno zadovoljena.

- Lako je uputiti ljude da uvijek budu iskreni, ali kada poštenje često može biti paralelno sa zlobnošću, laganje je često linija najmanjeg otpora - kaže stručnjak za odnose Evan Katz .

Laži nastaju zbog straha i neiskrenosti prema sebi, mišljenje je stručnjaka Thomasa Myersa.

- Danas smo skloni svoje mane prikrivati ​​lažima i stoga se smatramo neiskrenima - dodaje on.

Lažu li muškarci i žene o istim stvarima?

Muškarci lažu o svojim postignućima, vrijednosti i izgledima za budućnost. Žene lažu o godinama, željama i prošlim vezama. Razlog tome je taj što muškarci vjeruju da su privlačniji nego što često jesu, a žene naprotiv, da su manje privlačne.

- To se nekako iznova ponavlja. Muškarci su optimističniji u pogledu svoje osobne privlačnosti, a žene su pesimističnije. Velik dio toga je uglavnom zbog visokih vizualnih očekivanja društva od žena i poklanjanja vrlina i moći muškarcima - ističe stručnjakinja Marsha Keller.

UČE IZ ISKUSTVA Za uspješne veze: Pet tajni koje zrele žene znaju o ljubavi, a mlađe ih tek trebaju naučiti

Muškarci i žene lažu kako bi preusmjerili sukob.

- Jednostavno je lakše nego produbiti sukob i govoriti istinu - kaže Jane Wilcox. Muškarci ne smatraju da lažu ako izostave važnu informaciju.

Laž znači namjerno govoriti nešto što nije istina. To stvara neviđene poteškoće među parovima, jer žene propust doživljavaju kao namjerno dovođenje u zabludu, a samim time i kao laž.

Kad muškarci to čuju obično su zbunjeni. Izostaviti nešto što je relevantno za drugog je način na koji se posao obavlja među ljudima.

U pravu ili u krivu, muškarci su navikli skrivati ​​važne informacije i tretirati ih kao 'formulu za Coca-Colu' - tajnu koju jednostavno ne dijelite s drugima.

Kad žene čuju ovo objašnjenje, odmah shvate zašto se muškarci tako ponašaju na poslu. Ono što ne razumiju jest zašto bi netko mislio da takve vrijednosti i metode imaju ikakvo mjesto u domu ili u ljubavnoj vezi.

Policajci obično ne nose oružje po kući, a poduzeća općenito ne pustoše vlastite obitelji. Oružje i agresivno ponašanje najbolje je ostaviti pred vratima ako želite dom pun ljubavi ili utočište od 'okrutnog' svijeta.

Također je istina da većina muškaraca rješava probleme u potrazi za praktičnim i učinkovitim rješenjem - samo izostavite neke podatke i problem će nestati. Većina žena probleme s muškarcima ne rješavaju tako kada su u odnosu s njima.

A propuštena informacija potkopava njezin osjećaj povezanosti s njim i stvara sumnje o tome je li komunikacija između njih funkcionira, jesu li pouzdani i je li njihov odnos siguran.

Kratkoročno gledano, propusti su učinkoviti u izbjegavanju sukoba ili nelagode. Ali ono što muškarci često ne razumiju jest da ovaj stil suočavanja šteti srži odnosa, prema mišljenju stručnjaka Andrewa Whalinga.

- Nitko se ne osjeća voljenim kada se osjeća prevarenim ili nasamarenim. A žene se posebno tada ne osjećaju samo 'prevareno', one se osjećaju 'izdano' - dodaje Andrew.

Žene lažu o stvarima poput trošenja novca. Muškarci vjerojatno lažu o gledanju drugih žena, mišljenje je Brooke Topalof.

Kako možete znati da netko laže?

- Kontakt očima, izbjegavanje općenito. Mislim da su žene sklonije biti brižnije prema svojim supružnicima ako su varale. Osjećaj krivnje ih čini pažljivijima. Muškarci se primjerice više povlače nego žene - dodaje Topalof .

Kada se nečije riječi ne slažu s govorom tijela, govor tijela nadjačava riječi, smatra Keller.

Kod muškaraca oči idu dolje i ulijevo. Njegov govor tijela postaje agresivniji. Žene su sklonije biti introspektivnije, a njihovu prijevaru često je teže otkriti. Muškarac te neće pogledati u oči, malo će se migoljiti ili će nečim odvući pozornost. Žene će vas gledati pravo u oči jer se mogu uvjeriti da je ono što govore činjenica - naglasila je dr. Tammy Nelson.

Kako definirati laganje?

Jesu li 'male bijele laži' ikada u redu?

Sve što nije istina je laž. Djelomične istine, uljepšane istine i takozvane 'bijele laži' su svejedno laži. Svi lažemo s vremena na vrijeme.

- Dok razlog za laganje može biti potpuno legitiman i možda čak ponekad ispravna i jedina stvar koju treba učiniti u tom trenutku, važno je biti potpuno jasan i priznati sebi činjenicu da lažete kada to radite. Uvijek ostanite vjerni, barem, sebi. Najčešće i najštetnije laži u odnosima su laži koje sami sebi govorimo pa na kraju i sami u njih povjerujemo - kaže stručnjakinja Tricia Berry.

U odnosima, laž je podmukla, često počinje kao samo mala i 'nevina', a ubrzo se negativno infiltrira u cijeli odnos. Najbolje lažljivce teško je otkriti dok nisu uhvaćeni u prvoj laži. 

- Nakon toga povjerenje je narušeno, a sve što kažu postaje sumnjivo čak i ako govore istinu. Budite iskreni. Imajte poštovanja. Ako imate vezu koja vam je važna, bez obzira na posljedice, laganjem da bi nastavili istu nikada nećete dobiti ono što zaista želite, povjerenje i dugovječnost - naglasila je Jane Wilcox.

NEVINE ILI BEZOČNE? 10 laži koje muškarci ženama često govore na prvom spoju

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Nap7 10.08.2022.

    Laganje se brzo prepozna

  • 09.08.2022.

    I tako... Da ponovim. Ne znam koga sam uvrijedila jer sam napisala da onomu tko laze nos naraste kao pinokiju.😂 tako sam bar cula.🤭

  • Nemam korisnicko ime 09.08.2022.

    vec 2 i pol godine nas lazete toliko da ste i sami poceli vjerovati da je to istina

Komentiraj...
Vidi sve komentare