To je to što me zanima!

Zbog česte je nesanice rizik od srčanog udara osam puta veći

Manjak sna rezultira povećanim krvnim tlakom i upalama u organizmu, a najopasniji je u kombinaciji s dijabetesom, pušenjem, pijenjem alkohola i stresnim životom
Vidi originalni članak

Stalan manjak sna nije samo problem koji utječe na psihu, već i na ukupno zdravlje te je problem koji se ne smije ignorirati, upozoravaju znanstvenici s tajvanskog Chi-Mei Medicinskog Sveučilišta. Oni su analizirali medicinske podatke 84.000 ljudi, od kojih je njih 21.000 bolovala od nesanice, piše Tech Times.

Pratili su njihovo zdravstveno stanje četiri godine te utvrdili da su ljudi svih dobnih skupina pod većim rizikom od srčanog udara ako su skloni nesanici, a taj je rizik čak osam puta veći za one mlađe od 40 godina. 

Kao najveća opasnost za nastanak srčanih bolesti pokazala se kombinacija nesanice i dijabetesa, upozoravaju znanstvenici. Iako nije jasna točna povezanost između nesanice i infarkta, oni smatraju kako stalno pomanjkanje sna doprinosi sustavnim upalama, povećanim krvnim tlakom i simptomatičnom hiperaktivnošću. U spoju s nezdravim navikama, poput pušenja, pijenja alkohola i života s visokim dozama stresa, nesanica je često okidač srčanog udara.

Idi na 24sata

Komentari 62

  • ojdimidojdimi 06.04.2014.

    ja se i uz drobilicu mogu naspavati..........................

  • mily 06.04.2014.

    spavam ko cok! :))

  • Babaluji x 06.04.2014.

    za nesanicu koristim dvije stvari ili normabel ili ženu ak ju uspijem probuditi :)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare