To je to što me zanima!

Zbog dijabetesa je trostruko veći rizik prerane menopauze

Žene koje boluju od dijabetesa tip 2 imaju višestruko veći rizik ulaska u menopauzu i do deset godina ranije, što donosi i veći rizik od kardiovaskularnih bolesti
Vidi originalni članak

Žene koje boluju od šećerne bolesti u prosjeku ranije ulaze u menopauzu te su značajno veći rizici da će oni hormonalne promjene doživljavati s 48 godina, naspram prosječne dobi ulaska u klimakterij s 50 godina, pokazala je studija kolumbijskog Sveučilišta Cartagena na više od 6000 žena u 11 zemalja.

Prema njoj, žene s dijabetesom tipa 2 imaju trostruko veći rizik ranijeg ulaska u menopauzu, a neke će od njih u nju ući već i u 40-ima, piše Daily Mail. 

Osim toga, znanstvenici su utvrdili da žene s povećanim indeksom tjelesne težine imaju 57 posto veći rizik nastanka šećerne bolesti, a razvoju dijabetesa doprinosi i povišen krvni tlak.

- Menopauza sama po sebi ne povećava rizik od dijabetesa, no dijabetes povećava vjerojatnost ranijeg ulaska u menopauzu - zaključio je voditelj studije, dr. Jesus Monterrosa Castro.

 Upozorava da raniji ulazak u menopauzu povećava rizik od srčanog i moždanog udara, kao i osteoporoze, zbog čega je prevencija dijabetesa važan korak za zdravlje svake žene.

Polovica šećeraša ne znaju da boluju, simptomi se dugo kriju

Idi na 24sata

Komentari 23

  • mjesečeva sjena 23.12.2013.

    ajmeeee meni ako se geni gledaju ja do 50 neću :)))

  • Timmy2 23.12.2013.

    Dijabetes razara organizam,to su riječi moje mame.Koliko god je vodila računa o prehrani i držala se propisane terapije,izgubila je bitku.:- (

  • bbbdado 23.12.2013.

    Dijabetes ubojica broj 1

Komentiraj...
Vidi sve komentare