To je to što me zanima!

Zbog kraće tetive i duljih prstiju sprinteri trče brže od ostalih

Duže kosti prstiju i kraća Ahilova tetiva omogućuju mišićima lista da proizvode veću snagu tijekom dužeg vremena zbog čega su sprinteri brži od drugih, otkriva studija
Vidi originalni članak

Sprinteri, osim što su brži od većine ljudi, imaju i drugačiju strukturu kostiju. Upravo im to omogućava da trče brže, otkrila je studija Sveučilišta Penn u Pensilvaniji, a prenosi Daily Mail. Znanstvenici su magnetnom rezonancom pregledali strukturu kostiju sprintera koji se natječu na natjecanjima, a treniraju najmanje tri godine te ljudi koji se ne bave atletikom. 

Profesionalni sprinteri u prosjeku imaju prednji dio stopala (palac) duži za 6,3 posto nego ostali ljudi, dok im je Ahilova tetiva 12 posto kraća nego kod drugih. Metatarzalne kosti stopala odnosno kosti prstiju duže su im za 4,3 posto. Takva struktura im omogućuje proizvodnju veće snage i energije tijekom trčanja zbog čega su i brži od ostalih.

- Kod sprintera je Ahilova tetiva kraća što znači da je poluga za odgurivanja od terena manja, a to im omogućuje brži start - tvrdi autor studije Stephan Piazza. 

Duže kosti prstiju i kraća Ahilova tetiva omogućuju mišićima lista da proizvode veću snagu tijekom dužeg vremena. Međutim, nije poznato je li ovakva struktura kostiju stvar genetike ili vježbe, otkriva jedan od istraživača, Josh Baxter. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare