To je to što me zanima!

Zbog tehnologije poteškoće u govoru rastu za 70% kod djece

Dopisivanje preko mobitela, igrice na računalu i gledanje TV-a te sve manje komunikacije s roditeljima doprinijeli su porastu slučajeva govornih mana kod djece
Vidi originalni članak

Zbog premalo vremena s roditeljima i komuniciranja sa starijima, a sve više zabavljanja s modernim uređajima poput smartphonea, igraćih konzola i TV-a sve više djece ima poteškoća u govoru, pokazala je šestogodišnja studija britanske vlade pod nazivom Program za istraživanje bolje komunikacije.

Broj djece koja imaju neki oblik govorne mane ili poteškoće u sklapanju rečenica porastao je za 70 posto, piše Daily Mail.

Osim toga, istražitelji su izvijestili kako djeca u školu dolaze sa slabije razvijenim govornim vještinama nego ona prethodnih generacija. Nedavne su studije također pokazale da djeca koja kasnije razvijaju svoje vještine govora kasnije imaju više problema s učenjem te lošije ocijene.

- Jedan od problema je to što roditelji zbog premalo vremena provedenog s djecom kasno uočavaju da ono ima problema u govoru - istaknula je voditeljica studije, Jean Gross.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Gušter_1 28.12.2012.

    Kod nas je još lagano jer se riječi izgovaraju kako se i pišu,ali kako je tek u Americi,oni stalno miješaju ono you´re i your i još neke riječi,pišu skraćenice,krivo pišu riječi...Znam da je iritantno kad netko ispravlja nekoga zbog tipfelera ili velikog i malog slova i sličnih sitnica,ali stvarno se ne može kriviti grammar nazi-je kad ispravljaju gluposti kao pomiješane riječi,lakše je čitati uputstva na kineskim proizvodima nego neke internetske komentare.

  • duuunja 28.12.2012.

    ma kakve poteškoće,ak kužiš ni problem,ja razumijem o čemu se radi dok mi mala veli "mama XD" ;-)))

  • untitled 28.12.2012.

    nije to samo kod djece. osobno sam previše na laptopu, ostanem kući, dopisujem se preko toga te ne idem van i malo komuniciram s ljudima uživo, te sam shvatila da se uopće više ne znam izraziti niti komunicirati normalno s ljudima. nije to strašno ako je normalno, ali danas pretjerivanje s računalima i tehnologijom postaje sve normalnije pa bi moglo biti ipak za nekoliko godina i većih problema

Komentiraj...
Vidi sve komentare