To je to što me zanima!

Zbogom nesanici: Jednadžba otkriva kako poboljšati san

U izračunavanju su najvažniji faktori umor, spavanje, udobnost madraca, broj sati u budnom stanju, različiti zvukovi, svjetlo, temperatura, ali i debljina pokrivača
Vidi originalni članak

Kvalitetan san neophodan je za dobro zdravlje, a znanstvenici s britanskog Sveučilišta Manchester pronašli su formulu kako ga ostvariti, piše Daily Mail. U izračunavanju najvažnije komponente su umor, spavanje, udobnost madraca, broj sati u budnom stanju, buka, svjetlo, temperatura i debljina pokrivača.

Jednadžba otkriva što je sve potrebno za dobar san, a glasi kvalitetan san = ((umor x spavanje)+ udobnost madraca) / (broj sati u budnom stanju+buka+svjetlo+(temperatura+debljina prekrivača)). 

- Uvijek je zanimljivo pokušati tako složen proces svesti u jednu običnu jednadžbu. Cilj ove formule je da pomogne ljudima da poboljšaju svoj san - istaknula je voditeljica istraživanja dr. Penny Lewis. 

Dodala je kako se osim toga treba pridržavati osnovnih navika kao što je dizanje svako jutro u isto vrijeme, vježbanje i izbjegavanje popodnevnog drijemeža, ali preporučuje se paziti i na temperaturu u spavaćoj sobi. Idealna temperatura je oko 16 do 17 Celzijevih stupnjeva, dok prekrivač treba biti prozračan i ne zadržavati vlagu. To će pomoći da spavate ugodnije.

Kako izračunati kolika je kvaliteta sna

Jednadžba glasi kvalitetan san = ((umor x spavanje)+udobnost madraca) / (broj sati u budnom stanju+buka+svjetlo+(temperatura +debljina prekrivača)). Nakon izračuna zbrojite broj bodova i provjerite što trebate promijeniti kako bi san bio što kvalitetniji. 

Broj bodova: dva boda označavaju odličnu kvalitetu sna, jedan bod prosječnu, a nula jako lošu kvalitetu i stalno prevrtanje u snu. 

  • Umor: Izračunajte broj sati od posljednje cijele prospavane noći pa oduzmite broj sati koje ste proveli drijemajući i dodajte broj sati koje ste proveli vježbajući tijekom dana. 
  • Spavanje: Zbrojite koliko ste sati spavali prošlu noć i podijelite je s prosječnom satnicom sna. 
  • Udobnost: Zbrojite udobnost jastuka, madraca i posteljine i oduzmite devet. Udobnost se ocjenjuje od jedan do pet, s time da jedan označava "jako neudobno", a pet "izrazito udobno". 
  • Prosječan broj budnih sati: Zbrojite prosječan broj sati koje tijekom dana provedete budni. 
  • Zvukovi: Zvukove koji ometaju san označite bodovima od jedan do pet, s time da jedan označava nježne zvukove, a pet glasne. 
  • Svjetlo: Svjetlo uključuje led lampe, ekran TV-a i digitalnog sata, s time da 0.1 bodova označava nježno odbljesak, a dva intenzivno plavičasto svjetlo. 
  • Temperatura: Zbrojite broj Celzijevih stupnjeva od preporučenih 16 ili 17 Celzijevih stupnjeva i podijelite ih s 10. 
  • Prekrivač: Zbrojite bodove za prekrivač, onaj koji savršeno odgovara sobnoj temperaturi iznosi nula bodova, dok onaj koji najmanje odgovara iznosi tri boda. 

Prespavali ste se? Višak sna vodi bolestima srca i pretilosti



Idi na 24sata

Komentari 36

  • osminka 12.10.2013.

    Nekada sam spavala kad god bih naumila, nisam razumjela ljude koji ne mogu zaspati. Došlo dijete i zbogom slatki snovi. Dijete odavno spava "ko beba", u međuvremenu krenulo i u školu a moj se san nikada više nije vratio. Ne mislim tu na brigu, jednostavno se metabolizam toliko poremetio da se pitam hoću li se ikada vratiti ne na staro nego bar priblićno uravnotežiti spavanje... Naravno, sad dooobro razumijem ljude koji imaju taj problem...

  • MoreMore 12.10.2013.

    Nisam odavno prospavala cijelu noc. :( Ovi sto imaju malu djecu i rade, znau o cemu pricam...

  • SA-SU 12.10.2013.

    Spavanje kod 16 stepeni? Brrrrrr., onda bi trebao navući bundu a da za noge ne govorim!

Komentiraj...
Vidi sve komentare