Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Zbogom nesanici: Jednadžba otkriva kako poboljšati san

Zbogom nesanici: Jednadžba otkriva kako poboljšati san
1

U izračunavanju su najvažniji faktori umor, spavanje, udobnost madraca, broj sati u budnom stanju, različiti zvukovi, svjetlo, temperatura, ali i debljina pokrivača

VIDEO

Kvalitetan san neophodan je za dobro zdravlje, a znanstvenici s britanskog Sveučilišta Manchester pronašli su formulu kako ga ostvariti, piše Daily Mail. U izračunavanju najvažnije komponente su umor, spavanje, udobnost madraca, broj sati u budnom stanju, buka, svjetlo, temperatura i debljina pokrivača.

Jednadžba otkriva što je sve potrebno za dobar san, a glasi kvalitetan san = ((umor x spavanje)+ udobnost madraca) / (broj sati u budnom stanju+buka+svjetlo+(temperatura+debljina prekrivača)). 

- Uvijek je zanimljivo pokušati tako složen proces svesti u jednu običnu jednadžbu. Cilj ove formule je da pomogne ljudima da poboljšaju svoj san - istaknula je voditeljica istraživanja dr. Penny Lewis. 

Dodala je kako se osim toga treba pridržavati osnovnih navika kao što je dizanje svako jutro u isto vrijeme, vježbanje i izbjegavanje popodnevnog drijemeža, ali preporučuje se paziti i na temperaturu u spavaćoj sobi. Idealna temperatura je oko 16 do 17 Celzijevih stupnjeva, dok prekrivač treba biti prozračan i ne zadržavati vlagu. To će pomoći da spavate ugodnije.

Kako izračunati kolika je kvaliteta sna

Jednadžba glasi kvalitetan san = ((umor x spavanje)+udobnost madraca) / (broj sati u budnom stanju+buka+svjetlo+(temperatura +debljina prekrivača)). Nakon izračuna zbrojite broj bodova i provjerite što trebate promijeniti kako bi san bio što kvalitetniji. 

Broj bodova: dva boda označavaju odličnu kvalitetu sna, jedan bod prosječnu, a nula jako lošu kvalitetu i stalno prevrtanje u snu. 

  • Umor: Izračunajte broj sati od posljednje cijele prospavane noći pa oduzmite broj sati koje ste proveli drijemajući i dodajte broj sati koje ste proveli vježbajući tijekom dana. 
  • Spavanje: Zbrojite koliko ste sati spavali prošlu noć i podijelite je s prosječnom satnicom sna. 
  • Udobnost: Zbrojite udobnost jastuka, madraca i posteljine i oduzmite devet. Udobnost se ocjenjuje od jedan do pet, s time da jedan označava "jako neudobno", a pet "izrazito udobno". 
  • Prosječan broj budnih sati: Zbrojite prosječan broj sati koje tijekom dana provedete budni. 
  • Zvukovi: Zvukove koji ometaju san označite bodovima od jedan do pet, s time da jedan označava nježne zvukove, a pet glasne. 
  • Svjetlo: Svjetlo uključuje led lampe, ekran TV-a i digitalnog sata, s time da 0.1 bodova označava nježno odbljesak, a dva intenzivno plavičasto svjetlo. 
  • Temperatura: Zbrojite broj Celzijevih stupnjeva od preporučenih 16 ili 17 Celzijevih stupnjeva i podijelite ih s 10. 
  • Prekrivač: Zbrojite bodove za prekrivač, onaj koji savršeno odgovara sobnoj temperaturi iznosi nula bodova, dok onaj koji najmanje odgovara iznosi tri boda. 

Prespavali ste se? Višak sna vodi bolestima srca i pretilosti



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač