To je to što me zanima!

Zdrave zamjene za šećer: Jelo 'zasladite' cimetom i jabukom

Prirodni užitak: Počnite dan kavom ili čajem zaslađenim cejlonskim cimetom koji diže imunitet, a u kolače i druge slastice možete dodati izmiksane grožđice
Vidi originalni članak

Mrkva i cikla pružaju sočnost i slatki okus desertima. Ciklu možete i osušiti, samljeti u prah te rabiti kao dekoraciju za slastice. Umjetna sladila su, kažu stručnjaci, još nezdravija od šećera pa radije posegnite za drugim namirnicama iz kuhinjskih ormarića. Za biskvitne kolače izmiksajte grožđice i dodajte u smjesu umjesto šećera, a jutarnju kavu zasladite s pola žličice cimeta u prahu. Nije presladak, a i dobar je za imunitet upravo zimi pa ga možete upotrijebiti i kao zaslađivač za čaj, baš kao i med. 

Birajte cejlonski cimet koji je nešto skuplji, ali zdraviji od kineskog koji sadrži štetne spojeve. No nemojte ga upotrebljavati za kreme koje se moraju peći ili kuhati. Upotrebljavajte med za kreme i pudinge u kojima uspješnu ulogu šećera imaju i javorov sirup, rižin ili ječmeni slad. Šalica bijelog šećera jednaka je 1 i 2/3 šalice javorova sirupa, šalici i pol melase te tri šalice ječmenog slada. Najčešće se bijeli šećer može zamijeniti smjesom meda i grožđica ili meda i suhih smokava u omjeru 50:50. 

Sljedeći put kad budete pripremali čokoladne biskvitne kolače poput američkog brownieja ili energetskih pločica, upotrijebite šaku ispasiranih datulja. Dvije trećine šalice datulja jednake su šalici šećera. Datulje možete dodati i u palačinke, a dobra zamjena za šećer su i rum i ananas. Karamelizirajte ananas u rumu pa dodajte u smjesu ili jogurt i uživajte u zdravom doručku. Sušene šljive, marelice ili smokve koje imaju visoku koncentraciju zdravog šećera također mogu poslužiti kao zdrava zamjena. 

Jabuke 

Voćni kruh, peciva i kompote zasladite sušenim jabukama. Ploške jabuka osušite i dodajte u pite ili pahuljice s jogurtom za doručak.

Sušene brusnice 

Antioksidanse kojih nema u šećeru dobit ćete iz suhih brusnica. Možete ih umiješati u smjesu za muffine ili suhe kolače.

Pružaju slatki okus, a siromašni su kalorijama

Kakao i stevia 

Uhvati li vas želja za slatkim, napravite zdravi napitak s kakaom i stevijom koja nema kalorija, ne sadrži ugljikohidrate i ne povisuje krvni tlak. Slađa je od šećera od 250 do 300 puta.

Cikla u prahu

Ribana cikla u čokoladnim kolačima i muffinima može biti dobra zamjena za šećer. Daje im bogat i sladak okus. Možete je i sušiti u pećnici na 60°C oko dva sata, samljeti u mlincu za kavu, a fini prah rabiti za palačinke i torte.

Mirisni začin

I vanilija mijenja šećer, bilo kao ekstrakt ili u mahuni. Ostružite sjemenke iz mahune i dodajte kolačima.

Idi na 24sata

Komentari 46

  • tina1004 17.12.2014.

    Šećeru je odzvonilo, sve više ljudi ga izbacuje iz upotrebe, a koristi prirodna ili umjetna sladila. Nije stvar samo debljanja već i karijesa!

  • CUKRENA. 17.12.2014.

    Šećer se u biskvitu ne može zamjeniti jer je važan da bi dobili finu smjesu.Može se zamjeniti dio šećera ali onda dobiješ sasvim neki drugi kolač od onog koji misliš napraviti.Ako radiš kolač sa suhim voćem koje je slatko isto treba dodati šećer, bez njega tijesto nije ni fino ni rahlo....Jedina zamjena za šećer u kolačima je ta da ne jedeš kolač uopće.nego voće, ali to je već nešto drugo...

  • Anakin 17.12.2014.

    Evo baš ovih dana kuham često čaj, moram samo nabaviti cejlonski cimet:))

Komentiraj...
Vidi sve komentare