To je to što me zanima!

Zdravlje se vidi u hodu: Težak korak znak je manjka vitamina

Hod sličan stupanju može upućivati na išijas i povećani rizik od moždanog udara, dok hod bez zamaha rukama otkriva probleme s leđima, vratom, ali i ramenima
Vidi originalni članak

Način hoda može upućivati na čitav niz prikrivenih zdravstvenih problema, poput dijabetesa ili artritisa te nedostatka vitamina, ali i otkriti tajne seksualnog života. 

Žene koje imaju redovite orgazme koračaju dugim koracima, a kratki koraci odaju žene koje teže dožive vrhunac. Kratki koraci mogu upozoravati i na osteoartritis u kukovima, oštećenja mišića nastala uslijed dugotrajnog hodanja u visokim potpeticama te probleme s koljenima. Američki istraživači su ustanovili da polagani hod vrlo često upućuje na probleme s pamćenjem i zaključivanjem te može biti prvi znak Alzheimerove bolesti. 

Prema nekim istraživanjima, spori hod može biti i indikator kraćeg životnog vijeka. Iako je zavodljivo, ljuljanje bokovima i stražnjicom u maniri supermodela, može biti znak slabih mišića zdjelice i donjeg dijela kralježnice. Pri hodu se koristimo mišićem gluteus mediusom, koji zdjelicu drži stabilnom, a noge ravnima. Zbog slabljenja mišića uslijed sjedilačkog načina života pri hodu se više ljuljamo te se leđa uvijaju, što može uzrokovati ukočenost i bol u leđima i nogama. 

Zdravlje leđa se vidi u rukama

Hod bez zamaha rukama otkriva probleme s leđima, vratom i ramenima. Ako se jedno rame pokreće više od drugog, to upućuje na probleme s leđima i vratom zbog sjedilačkog života.

Brzinom se predviđa život 

Ljudi stariji od 65 koji hodaju sporije od 2,5 km/h pod povećanim su rizikom od smrti. Zdravi prelaze 1,2 - 1,4 m u sekundi, a osobe s artritisom manje od m/sek.

Manje vitamina, teži koraci 

Visoko podizanje stopala i teški koraci mogu upozoravati na manjak vitamina B12, zbog kojeg se gubi osjet u stopalima, ali i na dijabetes. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Aranka 05.09.2012.

    Hodam..,zavisno o raspoloženju...Od čega onda bolujem?

  • alladin_1 04.09.2012.

    kad ujutro idem na posao jedva se vučem, teško i sporo hodam, ali gle čuda, kad odlazim s posla, vrlo sam brz, živahan i okretan :)

  • NinaBonita007 04.09.2012.

    a nekad je razlog i više nego prozaičan, naime spadaju mi japanke, pa dižem noge dok koračam da se ne vuku po podu. :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare