To je to što me zanima!

Zdravo je jesti ukusnu zelenu pizzu sa špinatom

Špinat sjajno prija uz ribu, povrće i meso, kao prilog ili samostalno jelo, a možete ga dodati u salate, umake, omlete pa čak i na omiljenu pizzu
Vidi originalni članak

Od krem-juhe do ukusnoga glavnog jela, pa čak i deserta, špinat je odličan u svakom obroku. Ubacite li to delikatesno povrće u bilo koji recept, pojačat ćete mu hranjivost, okus i boju. Činjenica da mu treba samo nekoliko minuta kuhanja čini ga brzim dodatkom svakom jelu. U našim ga se krajevima najčešće priprema kuhanog u kombinaciji s maslinovim uljem i češnjakom, a mogu mu se dodati i kuhana jaja. Spremate li salatu od špinata, obogatite je preljevom od jogurta ili kiselog vrhnja. Koristi i u pripremi različitih vrsta tjestenine, njoka i lazanja, dok je umak od špinata s nemasnim sirom zdravi prilog grickalicama poput čipsa. Njime možete puniti meso ili ga kao prilog poslužiti uz ribu ili razna pečenja. Poželite li uživati samo u povrću, kombinirajte ga uz artičoke, gljive, brokule ili rajčice, pripremajući šarene salate, umake i juhe. No špinat može biti i superzdravi dodatak omiljenoj pizzi.

ŠPINAT-ROLADA PUNJENA ŠUNKOM I KRAVLJIM SIROM Sastojci: kg špinata, 200 g kuhane šunke, 200 g kravljeg sira, šalica kiselog vrhnja, 6 jaja, 6 žlica brašna, 3 žlice ulja, sol i papar po izboru.
Priprema: Špinat stavite u vruću vodu da omekša pa ga sitno nasjeckajte. Odvojena žumanjca umutite s uljem i dodajte špinatu, pa posolite i popaprite. Bjelanjak umutite u "snijeg" i dodajte s brašnom u smjesu špinata. Dobro umijesite smjesu i stavite u podmazan lim za pečenje, pa pecite na 190 stupnjeva 15 minuta. Izvadite koru iz pećnice, stavite u vlažnu krpu i pustite da se ohladi. Zdrobljeni sir pomiješajte s vrhnjem. Pripremljeni nadjev nanesite po ohlađenoj kori, složite kuhanu šunku tanko izrezanu na filete i formirajte roladu. Po želji prelijte vrhnjem prije serviranja. Umjesto kuhane šunke možete upotrijebiti pršut ili pileća prsa.

PIZZA SA ŠPINATOM, GLJIVAMA I BIJELIM UMAKOM
Sastojci: tijesto za pizzu, šalica obranog mlijeka, 3 žličice brašna, sol i papar, 200 grama gljiva, pola žličice mljevenog češnjaka, 3 šalice svježeg, opranog i očišćenog špinata, pola žličice sušenog bosiljka, šalica sira.
Priprema: Razvaljano tijesto za pizzu stavite u pećnicu i pecite oko sedam minuta dok ne dobije smeđu boju. U maloj zdjeli pomiješajte mlijeko i brašno na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne pa posolite i popaprite. Tu smjesu premažite po tijestu. Po njoj pospite ribani sir. U drugoj posudi nekoliko minuta popržite na jakoj vatri gljive i češnjak, pa dodajte špinat isjeckan na komadiće. Miješajte dok se smjesa ne poveže, a zatim dodajte bosiljak. Stavite sve na pizzu te pecite dalje u pećnici 10 minuta dok donji dio kore ne poprimi zlatno-smeđu boju i sir se otopi. Po izboru dodajte origana.

HLADNA KREM-JUHA OD ŠPINATA I KUHANE PILETINE
Sastojci: pola kilograma svježeg špinata, 5 žličica maslaca, 3 žličice brašna, šalica vrućeg mlijeka, 2 žličice soli, 2 žličice papra, 2 žličice kopra, pola šalice sitno narezanog luka, šalica kuhane piletine narezane na kockice.
Priprema: Operite špinat i maknite peteljke te narežite. Otopite 2 žličice maslaca u loncu, dodajte špinat i kuhajte dok ne omekša. U drugom loncu u otopljeni ostatak maslaca umiješajte brašno, kuhajte dvije minute, a zatim dodajte mlijeko te posolite, popaprite i dodajte kopar. Pirjajte dok ne zagusti. Prelijte umak po špinatu, dodajte luk i kuhajte još tri minute. Pustite da se ohladi i izmiksajte u mikseru ovisno o tome koliko juhu kremastu želite. Dodajte kockice kuhane piletine, pa po izboru sve ponovno izmiksajte. Juhu poslužite dodatno ohlađenu u hladnjaku.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare