To je to što me zanima!

Zelena hrana dobra je za jetru, a crvena za srce

Boja hrane odgovara boji organa u tijelu, vjeruju Kinezi. Zato pri zdravstvenim tegobama biraju namirnice koje liječe određeni dio tijela
Vidi originalni članak

Hrana se, prema kineskom vjerovanju, dijeli u pet boja - crvenu, zelenu, žutu, bijelu i crnu. Svaka od njih odgovara jednom organu u tijelu. Tako zelena pospješuje rad jetre, crvena srca, žuta slezene, bijela pluća, a crna bubrega. Zelene namirnice (jabuke, brokule, kivi...) poboljšavaju vid i sprječavaju oštećenje stanica. Crvena hrana (rajčice, višnje, trešnje...) sprečava nastanak raka prostate i poboljšava rad bubrega. Žuta (kukuruz, bundeva, mango...) jača krvožilni i imunološki sustav, a češnjak, banane i breskve, spadaju u skupinu bijele hrane te djeluju protuupalno.

KREPKA JUHA OD BROKULE I BLITVE
Sastojci:
20 dag brokule, 40 dag blitve, sitni rezanci, sol
Brokulu i blitvu operite. Odvojite cvjetove od stabljika brokule. Stabljike i blitvu narežite na rezance. U jednu litru vode najprije stavite blitvu jer se dulje kuha, a nakon 15 minuta i svu brokulu. Kad je skuhano, dodajte sol, ukuhane rezance i poslužite toplo.

PUNJENI SVITCI OD PATLIDŽANA
Sastojci:
1 veliki patlidžan, 125 g ovčjeg sira, 3 žlice maslinova ulja, 1 ukiseljeni zeleni feferon, sol, 1 grančica metvice, 3 grančice peršina
Patlidžan operite, obrišite i uzdužno narežite na ploške. Složite jednu do druge, posolite i ostavite da stoje 30 minuta. Biljke nasjeckajte. Feferon izrežite na kockice. Izmrvite ovčji sir i pomiješajte s feferonom i biljem. Patlidžan začinite paprom i pospite sirom. Savijte kriške i pržite na laganoj vatri 15 min.


ZIMSKI SLOŽENAC S ČEŠNJAKOM
Sastojci:
50 dag poriluka, 50 dag krumpira, 10 dag suhe slanine, 3 češnja češnjaka, 1 dl kiselog vrhnja, sol, papar, vinski ocat
Krumpir izrežite na ploške, a poriluk na kolutiće. Kuhajte u slanoj vodi, ocijedite, promiješajte i složite u vatrostalnu posudu. Popržite slaninu, dodajte kosani češnjak, vinski ocat, kiselo vrhnje i papar. Tom smjesom prelijte poriluk i krumpir te kratko zapecite u pećnici.

PAPRIKA U UMAKU OD SENFA I LIMUNA
Sastojci:
100 g mrkve, 2 žute paprike, 150 g nemasnog jogurta, 1 žlica kiselog vrhnja, 2 žlice zrnatog senfa, 1 žlica limunova soka, 1/4 žlice naribane korice limuna, sol, papar, celer
 
Za umak izmiješajte kiselo vrhnje, jogurt, senf i limunov sok dok ne dobijete kremu. Dodajte limunovu koricu, sol i papar. Mrkvu ogulite i režite na rezance. Tako izrežite i papriku. Stabljiku celera prepolovite. Složite povrće na tanjur i umačite u umak.

RAJČICE PUNJENE RIŽOM I GRAHOM
Sastojci:
4 velike rajčice, 3 žlice maslinova ulja, 1 luk, 225 g svježe kobasice, 2 češnja češnjaka, 115 g riže, 225 g kuhanoga graha, 285 ml kokošjeg temeljca, 2 mrkve, sol, peršin
Kosani luk, zdrobljenu kobasicu i češnjak pirjajte u posudi 10 minuta. Dodajte rižu i temeljac te zakuhajte. Krčkajte još 20 minuta. Rajčicama odrežite vrh i izdubite sredinu. Meso izrežite pa s mrkvom i grahom dodajte riži. Ostavite da se ohladi i napunite rajčice.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare