To je to što me zanima!

Zeleni vjesnici proljeća: Fine, zdrave i neodoljive šparoge

Dovoljno je zrno ili dva soli, koja kap dobroga maslinova ulja da vezicu šparoga učine užitkom, a njihova će vam intenzivna zelena boja na tanjuru razvedriti dan
Vidi originalni članak

Neki sezonu njihova branja čekaju cijelu godinu, a ima ih koji upravo tada uzimaju godišnji odmor, samo da ne bi propustili - doba šparoga. Zeleni su izdanci podjednako ljekoviti koliko su ukusni, pa nije ništa čudno da su im posvećeni i gastrofestivali.

Riječ je o jednoj od rijetkih namirnica za čije pripremanje možete nabaviti posebnu posudu za kuhanje, dvodijelni set u kojem se kuhaju uspravno. Tako se donji, tvrđi dijelovi kuhaju u vodi, a nježni vrhovi na pari.

No koliko god je ljubitelja te delikatesne biljke iz porodice ljiljana toliko je i onih koji se ne mogu naviknuti na njihovu gorčinu ili čvršću stabljiku. No to se može izbjeći pravilnim tretmanom prije i tijekom kuhanja, te je sve manje razloga da ih ne uberete i pripremite, makar i prvi put ove godine. Ili odaberite kultivirane sorte koje su mekše i manje gorke. Šparoge prije pripremanja podrežite - kultivirane koje su deblje možete oguliti tik do nježna vrha gulilicom za krumpir, a divlje prelomite i koristite samo dio od mjesta puknuća do vrha. 

Najjednostavniji je način uživanja u šparogama da na pari kuhane, tople šparoge prelijete s malo maslinova ulja ili maslaca, a hladne omiljenim salatnim preljevom ili hladnim umakom.

Posebno se dobro slažu s holandez-umakom koji se napravi tako da se na pari tuku žumanjci s malo rastopljena maslaca, nekoliko žlica temeljca, soli i paprom do gustoće majoneze. Umak se samo prelije preko šparoga. Ljubitelji slanih pita također se vesele divljim šparogama. Uberu ih, prokuhaju nekoliko minuta i umiješaju u smjesu svježeg kozjeg sira, vrhnja i jaja. Nadjev se još začini solju, paprom i muškatnim oraščićem, ulije u kalup obložen prhkim tijestom i ispeče.  

Šparoge možete staviti i u proljetni minestrone u kojem će se odlično nadopuniti s drugim mladim povrćem, poput boba, graška i mahuna. Izvrsno jelo sa šparogama pripremite tako da šparoge skuhate, pazeći da ostanu hrskave. Složite ih u posudu za složence, povežite ploškama pancete i posipajte mrvicama te kratko zapecite. Za posebne prigode možete napraviti izdanke u aspiku. Povrtni ili pileći temeljac procijedite i u njemu rastopite nekoliko listića želatine. Prelijte preko skuhanih šparoga u kalupu i ohladite.   

Čist okus proljeća

Umjesto sveprisutne pizze, možete za promjenu pripremiti slično, a opet drukčije jelo. Umjesto rajčicom, razvaljano dizano tijesto premažite maslinovim uljem, poslažite omiljeno povrće, malo sira, i zapecite. 

Fritaja sa šparogama iz pećnice 

Sastojci:  600 g divljih šparoga, 100 g kozjeg sira, 2 ljutike, prstohvat soli, 1/2 žličice papra, 8 jaja, 6 žlica maslinova ulja, vezica vlasca 

Priprema: 1. Šparoge operite, odvojite mekani dio stabljike s vrškovima. Prokuhajte ih minutu do dvije u slanoj vodi da im skratite pripremu. Na maslinovu ulju kratko popecite sitno nasjeckanu ljutiku, dodajte pripremljene šparoge, posolite, popaprite i pirjajte dok šparoge ne omekšaju. 

 2. Jaja razbijte i pjenasto umutite pjenjačom. Dodajte u njih pirjane šparoge i promiješajte. Posolite i popaprite ih. Kalup za slane pite premažite maslacem. U kalup izlijte jaja sa šparogama. Po svemu namrvite kozji sir. 

3. Stavite peći fritaju u zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva desetak minuta. Stalno provjeravajte kako se peče. Čim jaja počnu poprimati boju po vrhu, izvadite jer moraju u sredini ostati lagano kremasta.

Prema želji, posipajte nasjeckanim vlascem i poslužite.  

Proljetne lazanje sa  šparogama  

Sastojci: 350 g lazanja, 500 g šparoga, 100 g boba, 100 g graška, 250 g parmezana, 40 g maslaca, 500 ml mlijeka, 40 g brašna, sol, papar

Priprema: 1. Šparoge operite. Ako je riječ o divljima, prelomite ih i koristite samo dio s izdankom, a ako su krupnije iz prodavaonice, podrežite ih i ogulite. Prokuhajte nekoliko minuta u kipućoj vodi ili na pari. Izvadite ih i ostavite da se ocijede. Krupnije šparoge razrežite po pola po duljini. Bob i grašak skuhajte. Pripremite bešamel. Na rastopljenih 40 grama maslaca svijetlo popržite brašno. Dolijte mlijeko uz neprestano miješanje.

2. Kad se umak zgusne, maknite ga s vatre. Vatrostalnu posudu premažite maslacem. Položite red lazanja i prelijte s nekoliko žlica bešamela. Posložite šparoge, posipajte bob i grašak te ribani parmezan. I tako do kraja.

3. Preko zadnjeg reda lazanja prelijte bešamel i posipajte ostatkom parmezana. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 Celzijevih stupnjeva.

Zeleni rižoto sa šparogama 

Sastojci: 200 g šparoga, 400 g riže, 3 žlice vrhnja za kuhanje, vezica bosiljka, vezica peršina, 3 žlice maslinova ulja, 1 luk, 5 mladih lukova, 150 ml vina, 1,2 l pilećeg temeljca, 90 g parmezana, sol, svježe mljeveni papar

Priprema: 1. Šparoge operite i odvojite im gornji mekani dio, od tvrđeg poslije napravite juhu. Kuhajte šparoge u posoljenoj vodi oko dvije minute. Izvadite ih i ocijedite. Sačuvajte tekućinu u kojoj su se kuhale. Narežite ih krupnije.  

2. Zagrijte ulje u širokoj posudi za kuhanje. Popržite luk i mladi luk dok omekšaju. Smanjite vatru, dodajte rižu i stalno miješajte na laganoj vatri. Dodajte vino. Kada riža potpuno upije tekućinu, dodajte malo juhe te tekućinu u kojoj su se kuhale šparoge. Stalno miješajte da se riža ne primi. Ponovo podlijte kad tekućina ishlapi.

3. Nakon 25 minuta pirjanja dodajte natrgani bosiljak i peršin. 

Miješajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Umiješajte naribani parmezan i vrhnje. Poslužite vruće.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 5

  • ivest 21.04.2013.

    taman došla s Marjana ..ubrala sam jedno 20 ak šparogica :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare