Od 55 malvazija na lanjskom ocjenjivanju vina u Brtonigli pokraj Pule, 15 ih se okitilo zlatom. Ovo je ocjenjivanje jedinstveno po tome što su se uspoređivala vina iste sorte i slične tehnologije proizvodnje, ali od grožđa s različitih tipova istarske zemlje. Sedam zlata osvojile su malvazije s crvene zemlje. S bijelog tla bilo je pet zlatnih, s crnog dvije, a sa sivog jedna. Sličan je bio i omjer uzoraka vina s pojedinog tla.
Nije se tražilo koja zemlja daje bolje vino, nego se htjelo ukazati na vinsko bogatstvo koje Istra pruža. Tlo, sorta i klima čine terroir, francuski pojam koji je prvotno bio namijenjen za razlikovanje kave i čaja iz različitih krajeva
U terroiru je, kad je riječ o vinu, ravnomjeran čimbenik i vinar, jer o čovjeku najviše ovisi kakvo će vino biti. U Istri ne nedostaje posebnih ljudi, u dobrom smislu te riječi. Ne treba zato čuditi ni da su istarska vina posebna
Istri ne nedostaje ni sorata. Osim malvazije najglasovitiji je momjanski muškat. Daje prekrasna slatka vina za koja se grožđe nakon berbe, a prije prešanja, nekoliko mjeseci prosušuje na vjetru. Od bijelih sorata u istarskim vinogradima među zastupljenijima su žuti muškat, chardonnay, sivi pinot i sauvignon, a među crvenima caruju teran i refošk. Dugo se smatralo kako su to dva klona jedne sorte, neki su tvrdili kako u slovenskom dijelu Istre raste refošk, a u hrvatskom teran, no ispostavilo se da su to dvije različite sorte koje daju slično vino
Dugo se smatralo i da je treći najznačajniji istarski crnjak, borgonja, sorta gamay iz francuske Burgundije, po kojoj su je i nazvali. Genetika je, iako to neki ne žele priznati, pokazala da je riječ o srednjoeuropskoj frankovki.
Vrlo dobra crna vina u Istri rade i od merlota, cabernet sauvignona, cabernet franca, njihovih mješavina te, u posljednje vrijeme, syraha.