To je to što me zanima!

Ženama X generacije prioritet je karijera, a ne obitelj i djeca

Dok je 1990-ih bez djece bilo oko 10 posto 45-o godišnjakinja, 2009. ih je oko 20 posto, a žene su sve obrazovanije pa u 46 posto slučajeva zarađuju više od partnera
Vidi originalni članak

Oko polovice žene iz tzv. generacije X, iako su u 30-im i 40-im godinama života, još uvijek nemaju djece, otkrilo je istraživanje Centra za politiku rada i života iz New Yorka provedeno na više od 3000 ljudi. Psiholozi i sociolozi objašnjavaju kako su djeca X generacije imala mnogo više životnih izbora i mogućnosti nego njihovi roditelji, pa su upravo zbog toga odgodili osnivanje vlastite obitelji. 

Pripadnici generacije X rođeni su između 1965 i 1978. godine, a njihove tinejdžerske godine obilježio je razvoj novih tehnologija poput interneta i telekomunikacija, koji su imali velik utjecaj na oblikovanje životnih vrijednosti.

Promjena prioriteta

Poticaj na što bolje obrazovanje također je značajno obilježje generacije X, a to se osobito odnosi na žene. One, prvenstveno zahvaljujući svome visokom obrazovanju, u 46 posto slučajeva zarađuju više od svojih partnera. Oko 74 posto njih opisuju sebe kao ambiciozne i usmjerene na karijeru, a također smatraju kako je danas manji pritisak na ženama da moraju postati majke kako bi se ostvarile. Da je taj trend u porastu, dokazuje podatak da je 1990-ih bez djece bilo oko 10 posto žena u dobi od 45 godina, dok je 2009. godine ta brojka narasla na 20 posto, iako njih 75 posto živi u braku ili s dugogodišnjim partnerom.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare