To je to što me zanima!

Žene bi trebale osnovati obitelj do 35-e da kasnije ne bi žalile

Opasnosti odgađanja: Velik broj parova koji odgađa roditeljstvo kasnije se susreće s neplodnošću, spontanim pobačajima, žaljenjem i zdravstvenim komplikacijama
Vidi originalni članak

Žene ne trebaju čekati zadnji čas da bi postale majke, jer ih ta odluka može koštati, a po pitanju planiranja obitelji u javnosti se ne bi trebalo raspravljati samo o kontracepciji, već i o tome, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Newcastle. Rizici odgađanja majčinstva su veliki, jer bez točnih informacija žene mogu riskirati svoje psihičko zdravlje i sreću u životu zbog nemogućnosti da zatrudne, piše Daily Mail.

- Ženama karijera ne bi trebala biti izlika za odgađanje majčinstva jer poslovne obaveze ne postaju lakše. Starije prvorotkinje imaju znatno više rizika u trudnoći, kao i njihova djeca - kaže profesorica Mary Herbert, jedna od vodećih britanskih reproduktivnih biologinja.

Dodaje kako mogućnosti trudnoće značajno padaju nakon 35-e, a medicinski potpomognuta oplodnja je daleko od toga da jamči uspjeh starijim parovima.

- Starije majke imaju veći rizik od spontanih pobačaja, češće imaju rizične trudnoće, a djeca se rađaju prijevremeno ili s   niskom porođajnom težinom. Osim toga, njihova dob ih čini sklonijim artritisu, depresiji, raku i srčanom udaru u dobi u kojoj tek odgajaju svoju djecu.

- Žene često nisu svjesne rizika neplodnosti u kasnijoj dobi. Misle kako će odgoditi majčinstvo za par godina, no može se dogoditi da ga odgode za cijeli život - komentirala je profesorica Judith Rankin, stručnjak za medicinski potpomognutu oplodnju.

Psiholozi objašnjavaju kako mladi parovi često ističu potrebu za sigurnošću ispred djece, pa tako žele riješiti stambeno pitanje i ostvariti karijeru prije roditeljstva, a jedan od čestih razloga odgađanja je osjećaj nezrelosti i nespremnosti za životne promjene.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • tigric@77 12.09.2013.

    shit totalni kao da je djete modni dodatak ono must have iza 35 :)

  • Tiffany 12.09.2013.

    pa kakve veze ima ako zena zeli karijeru i ako nece imati djecu? ja ni nemam karijeru pa razmisljam o tome da ne zelim djecu,ali ne zato sto ne zelim djecu sa svojim partnerom vec je problem ovaj danasnji svijet. Mislim ne bih htjela da mi djete pati i govori kako ne zeli zivjeti na ovom svijetu jer je uzasan a svi to znamo.Ne zelim da prolazi isto sto i ja i isto tako ljudi danas jedva imaju za sebe,platiti rezije i za hranu a sta ce sa dijetetom ako nemaju za sebe? jedostavno nema smisla...nemojte misliti da sad oni koji imaju djecu ili koji zele da ih ne trebaju imati nisam to hjtela rec, vec da je to sve izbor svakoga od nas...i kad pricate sa nekom osobom bila iz vase familije,prijateljica itd i ako ju pitate za djecu da li zeli imati i ako kaze ne jednostavno treba prihvatiti njezinu odluku i ne prisiljavati ju na to jer svatko ima pravo zivjeti kako zeli a ne od savjeta drugih osoba sta bi bilo dobro za nju

  • ZOOM_1 11.09.2013.

    Kod mene na poslu sve puno cura (žena) između 30 i 40 godina koje su same, i to već godinama. One koje imaju dečka ili muža, većinom su u toj vezi tamo negdje od ranih ili srednjih dvadesetih. One koje do tada nisu našle odgovarajućeg partnera, i dalje su same, a stvarno ih ima jako puno. I nisu to sve same karijeristice, ima i dobrih i loših (u svakom smislu), ali čini mi se da ako do određene dobi ne nađeš pravu osobu za sebe da je to kasnije sve teže. Jednostavno, kako si stariji, teže ti se prilagođavati nekome i mijenjati svoj način života. Tako da ima žena koje žele djecu, ali jednostavno nemaju s kim zasnovati obitelj, propuštene prilike se više ne vraćaju, a novih (odgovarajućih) više nema. I sve one na neki način proživljavaju svoje "majčinstvo" preko svojih nećaka i nećakinja, MOJA Lea ovo, MOJ Lovro ono.., Malo mi je žalosno to, jer sve su još relativno mlade, a velika je vjerojatnost da nikad neće imati svoju djecu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare