To je to što me zanima!

Žene kruškolikog oblika tijela žive dulje i zdravije od 'jabuka'

Žene koje imaju tijelo u obliku jabuke, odnosno veliki struk, dvostruko su više izloženije riziku od srčanih bolesti nego žene kruškolikog oblika tijela
Vidi originalni članak

Velika stražnjica i bedra mogu produljiti život, tvrde znanstvenici. Previše masnog tkiva na trbuhu povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa, a nakupljanje kilograma oko stražnjice i bedara smanjuje te rizike i sprečava srčane bolesti. Razlika je u tome što masne stanice oko trbuha i srca rastu, a one na bedrima se razmnožavaju, odnosno brojčano se povećavaju, ali ne mijenjaju veličinu te štite gornji dio tijela. Zato je bolje imati kruškoliki oblik tijela, odnosno veću stražnjicu i bedra. Također, omjer struka i bokova bolji je pokazatelj srčanih bolesti nego indeks tjelesne mase. Žene koje imaju tijelo u obliku jabuke, odnosno veliki struk, dvostruko su izloženije riziku od srčanih bolesti nego žene kruškolikog oblika. No oblik tijela utječe čak i na žene koje nisu osobito pretile, pokazala su istraživanja. Budući da se ne može smanjiti određeni dio tijela, ljudi bi se trebali zdravije hraniti te redovito vježbati kako bi smanjili rizik od bolesti. 

RAČUNANJE OMJERA STRUKA I BOKOVA POKAZUJE RIZIK

Podijelite obujam struka s obujmom bokova. Ako je omjer manji od 0,72, u najmanje ste rizičnoj kategoriji. Ako je omjer između 0,72 i 0,75, rizik je veći za 50 posto, ako je između 0,76 i 0,83, rizik je veći za 102 posto, a ako je veći od 0,88, povećan je za 143 posto.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare