To je to što me zanima!

Žene su po prvi put u povijesti inteligentnije od muškaraca

IQ testovi diljem zapadne Europe, Kanade, SAD-a i drugih razvijenih zemalja otkrivaju porast inteligencije ljudi, no ona kod žena raste brže zbog multitaskinga
Vidi originalni članak

Po prvi puta u posljednjih stotinu godina, žene imaju bolje rezultate na IQ testovima, tvrdi James Flynn, svjetski autoritet u području takvih testiranja. Pregledao je testove inteligencije u zemljama zapadne Europe, SAD-a, Kanade, Novog Zelanda, Argentine i Estonije te otkrio da je inteligencija znatno porasla, a naročito kod žena. Do sada je uvijek kvocijent inteligencije kod muškaraca bio bolji u prosjeku za pet bodova, no danas to više nije slučaj, prenosi Daily Mail.

- To je posljedica modernog života, jer složenost današnjeg svijeta zahtijeva da se naš mozak prilagodi zbog čega IQ raste - kaže Flynn.

Jedno od mogućih objašnjenja zašto se inteligencija žene povećava brže nego muška je to što su one "prisiljene" na multitasking, jer uz izgradnju karijere obično brinu i o svojoj obitelji i domu, dok se muškarci najčešće fokusiraju samo na jedno područje. 

Drugo objašnjenje psihologa je da žene imaju veći potencijal za inteligenciju od muškaraca, a kroz povijest su tek sada u mogućnosti ostvariti i dokazati svoju inteligenciju.

- Pune razmjere ovih promjena u nastajanju tek ćemo vidjeti, a potrebna su istraživanja i u drugim dijelovima svijeta kako bi ih dokazali - dodao je Flynn. 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Der Kommissarrr 20.07.2012.

    To se zove emancipacija, mada žene još uvijek razmišljaju hormonima, a ne glavom. Tjedan dana prije menge, dakle četvrtinu svog života, svaki mjesec, njihov mozak je izvan normalne funkcije :) Babe, NHF, ok? :) zato za dugotrajne svemirske misije nikad ne pripremaju ženske astronaute, pogotovo u paru, taj shuttle bio bi osuđen na crash and burn unutar 3 tjedna.

  • cviticcvitic 19.07.2012.

    Nisam žena ali se slažem

  • Sok od Bazge 19.07.2012.

    Volim volim volim volim ženee!! ali one malo manje vole menee!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare