To je to što me zanima!

Žene tijekom 50-ih bile zdravije zbog težih kućanskih poslova

Iako su jele masniju hranu i više pušile, žene su trošile gotovo dvostruko više kalorija, jer nisu imale aparate koji su "radili" umjesto njih, otkriva istraživanje
Vidi originalni članak

Prosječna žena 50-ih godina prošlog stoljeća unosila je 1818 kaorija na dan, od čega su većinu činile zasićene masnoće. No, zbog toga što su obavljale više kućanskih poslova, koji su bili i teži nego što su danas, potrošile su oko 1000 kalorija na dan. Žene danas u prosjeku unesu oko 2178 kalorija, a potroše oko 556, otkriva britansko istraživanje.

Istraživači smatraju da su razlog smanjenoj potrošnji kalorija i manjem kretanju kućanski aparati poput perilice za rublje, za suđe i brojni drugi, namijenjeni efikasnijem i lakšem obavljanju kućanskih zadataka.

- Iako žene danas manje puše nego prije i više paze na prehranu, nezdravije su nego one prije 60 godina - izjavila je voditeljica istraživanja Katharine Jenner.

Stručnjaci smatraju kako je upravo manjak fizičke aktivnosti razlog sve lošijeg zdravlja ljudi, a samo oko 38 posto muškaraca i 30 posto žena u dobi između 45. do 54. godine redovito vježbaju.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • JelenaIvezić 22.03.2011.

    Toliko su bile zdrave,da su umirale..a nitko nije znao od cega. Sta..mi bi trebale ici orati.radjati na oranicama,i tamo umrijeti jer nam nije imao tko pomoci! Stvarno,ne4 mogu vjerovati koje gluposti! I sad zene rade puno toga,ali ih se ne cijeni ni sad ni prije ih se nije cijenilo u onoj mjeri u kojoj su to zasluzile!

  • user_70818 22.03.2011.

    Mogla bi ručno i mužu.... sve ima svoju namjenu, ne pričajte gluposti... Zašto onda postoje traktori,freze itd. Cijelu Slavoniju kopajte ručno,bit ćete zdraviji...

  • ja01 21.03.2011.

    Da, ali vecina tih zena su bile domacice, a ne svakodnevno po 8-10 sati na poslu. Kud bi to doslo da danasnja zena koja 8 sati dnevno radi, dode kuci i onda jos mora sve rucno prati, ici u vrt, pa jos djeca i sl.

Komentiraj...
Vidi sve komentare