To je to što me zanima!

Žene, žao nam je, ali muškarci doista teže podnose gripu

Tzv. muška gripa odnedavno ima dokaz i u znanosti. Prema najnovijim saznanjima, hormon testosteron slabi imunitet i njegov odgovor na gripu pa muškarci pate više
Vidi originalni članak

Muško kukanje tijekom prehlade ili gripe nije ništa novo, dapače, na tu temu postoji i na tucet smiješnih filmića i reklama. No ove zime, znanstvenici su došli do otkrića koje ide u korist muškarcima. Jači spol više pati tijekom gripe jer visoke razine testosterona mogu oslabjeti imunološki odgovor, piše Telegraph. To znači da njihov imunitet puno teže podnosi simptome gripe, od temperature do križobolje, nego ženski, te da doslovno lošije podnose bolest. 

U studiji Sveučilišta Stanford promatrali su reakcije žena i muškaraca na cjepiva protiv gripe. Ispostavilo se da žene generalno imaju jači odgovor antitijela na cjepivo od muškaraca, što im donosi i bolju zaštitu od virusa. Muškarci s nižom razinom testosterona također imaju dobar imunološki odgovor, vrlo sličan kao kod žena. 

Dugo se sumnjalo da su muškarci skloniji bakterijskim, virusnim, gljivičnim i parazitnim infekcijama od žena. No ovo je prva studija koja je pokazala povezanost između testosterona i lošijeg odgovora imuniteta. Znanstvenici i sami priznaju da im nije jasno zašto hormon, koji muškarcima daje odličja muškosti, ih ujedno čini zdravstveno slabijima. Zbog ovog saznanja ističu da bi se trebalo razmisliti i što s brojnima koji uzimaju tablete za nadomjestak testosterona. 

Što dalje od gripe i viroze: Sve metode za zaštitu i jak imunitet

Idi na 24sata

Komentari 89

  • ojdimidojdimi 30.12.2013.

    možemo se i mi muškarci pretvarati tjedan dana u godini da nas boli, žene to čine kroz cijelu godinu

  • zagorka 30.12.2013.

    ajme koji komentari..ko da svi ovdje imaju gripu ..no sad bar znam zakaj leži u krevetu ko krepana kokoš kad mu ciri nos i ima temperaturu 36,9...pa ima temparaturu!

  • Živojin Mirić 30.12.2013.

    Žene su općenito otpornije na zlo zato jer su i same zle.

Komentiraj...
Vidi sve komentare