To je to što me zanima!

Žitarice su izvor vitamina, ali i velikih količina soli i šećera

Fast food, tjestenine i žitarice bogate su šećerom, zasićenim mastima i soli, a takva hrana upravo je razlog teških bolesti kasnije u životu i zato ju treba ograničiti
Vidi originalni članak

Djeca u dobi od sedam godina jedu više soli nego što je to preporučeno i za odrasle, što bi moglo uzrokovati probleme s krvnim tlakom, upozoravaju britanski liječnici. Preporučeni dnevni unos za odrasle je šest grama, a dječaci u dobi od sedam godina unose 6,4 grama, dok djevojčice 5,6 grama, a da bi se izbjegli problemi s tlakom unos treba smanjiti za 42 posto. Fast food, tjestenine i žitarice su glavni razlog prevelikom unosu soli, zasićenih masti i šećera, a upravo takva prehrana može biti razlog teških bolesti kasnije u životu, upozoravaju liječnici. Žitarice su bogate vitaminima i mineralima  i mogu biti korisne u ograničenim količinama, ali ne bi trebale biti osnovna hrana jer imaju visoki postotak šećera, soli i zasićenih masnoća. Tijelo ne dobiva adekvatne količine esencijalnih vitamina, minerala i masnih kiselina, te je zbog toga potrebno na vrijeme mijenjati prehrambene navike djece. 

- Unos željeza, kalcija, magnezija, kalija i cinka je osobito nizak u nekim dobnim skupinama. To samo dokazuje da ljudi ne jedu hranu bogatu vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D, kojom je najbogatije voće i povrće - kaže liječnica Carrie Ruxton.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare