To je to što me zanima!

Život nakon smrti: Dokazali da mozak radi i kad srce prestane

Istraživači sa Sveučilišta Western Ontario zabilježili su aktivnost delta valova na pacijentu koji je bio klinički mrtav. Delta valovi su prisutni pri dubokom snu
Vidi originalni članak

Ljudski mozak može ostati aktivan minutama nakon kliničke smrti, dokazali su liječnici iz Kanade. Pratili su mozak umirućih pacijenata na odjelu intenzivne njege i iznenadili se kad su kod jednog zabilježili moždanu aktivnost i 10 minuta nakon što je srce prestalo kucati. 

Istraživači sa Sveučilišta Western Ontario zabilježili su aktivnost delta valova na mrtvom pacijentu. Delta valovi su prisutni pri dubokom snu. 

Znanstvenici, koji su rad objavili u National Centre for Biotechnology Information, još ne znaju uzrok te aktivnosti, niti što se događa u mozgu nakon smrti, no zaključuju da je smrt za svakoga drugačija. Naime, istovremeno su proučavali još tri pacijenta, a njima je moždana aktivnost prestala prije nego im je stalo srce.

Ovaj eksperiment pobudio je i etička pitanja o doniranju organa. Pitanje je kada je netko zapravo mrtav i kad je prihvatljivo izvaditi organe. 

Još je prerano za bilo kakve zaključke jer zasad postoje dokazi za samo jednog pacijenta. Slična istraživanja znanstvenici su provedeli na štakorima kod kojih su također primijetili povišenu moždanu aktivnost nakon dekapitacije. To je dokaz, smatraju stručnjaci, da je riječ o fizičkom, a ne duhovnom fenomenu. Tako su i iskustva blizu smrti, kažu, halucinacije uzrokovane gašenjem mozga, piše Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 84

  • 09.03.2017.

    možda postoji život nakon smrti

  • --- DAVOR --- 09.03.2017.

    Reinkarnacija i grije dolaze iz različitih religija i nisu povezane. Grijeh je u krščanstvu izmišljen kako bi ljude držao poslušnima dok žive u smrtnom strahu od pakla ognjenog. Zamisli pakla na zemlji kad cijeli život živiš od straha da ne završiš u paklu? Pa to je pakao sam po sebi. Reinkarnacija ne poznaje pojam i koncepciju grijeha nego razvijanje duše kroz različite aspekte života i postojanja. Reinkarniraš se i ko životinja i ko muško i ko žensko a jedan život nije dovoljan da bismo sve iskusili pa je potrebno više njih i iz više kuteva percepcije zato i muško i žensko možeš bit kao i pas npr. sva iskustva se akumuliraju i "kompresiraju" u sveukupnu spoznaju tvog duha i kako se razvijaš u plenmenitosti kroz spoznaju o životu tako se dižeš u sve duhovnije reinkarnacije a krajnji cilj je nirvana koji je u krščanstvu ekvivalent raju. Svi traže smisao života a ja sam shvatio da je naj oslobođavajuća spoznaja da život nema smisao, na to bi ti psihijatri na prvu dijagnosticirali depresiju hehe ali smisao u besmislu je SAMO POSTOJATI, samo biti, iskusiti,osječati,doživiti sve segmente života i dobre i loše, na negativnima možemo nekad više naučit nego pozitivnima a u biti bez zla ne bismo znali zašto je dobro zapravo DOBRO,što je dobro u dobru. Zlo je samo odsudstvo dobra baš kao i tama odsudstvo svjetla. SAMO BUDITE!!

  • jluci82 09.03.2017.

    Da,mozak "radi"poslije smrti otprilike kao kad podgrijavaš varivo,pa ga makneš sa štednjaka,a varivo još jako kratko vrije.Život je jedan,jedinstven i neponovljiv,svidjelo se to "dragom bogici" i katolicima-ustvari,svaka religija bi trajala par dana da ne vuče lakovjerne za nos o vječnom životu,reinkarnaciji i kojekakvim glupostima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare