To je to što me zanima!

Iz Engleske sam došla na Brač, živim u 12 m2 slamnate kućice

Arhitektica Sabine nema televizor, hladnjak joj radi 'na tajmeru' i nema bojler, a struju u kućici od 12 četvornih metara Njemica dobiva iz solarnih panela
Vidi originalni članak

Živjela sam u Manchesteru u Engleskoj, imala vlastiti arhitektonski ured te radila kao profesorica arhitekture i urbanizma. Imala sam bogat društveni život u urbanoj sredini, radila mnoge projekte, bavila se kratko čak i politikom... A onda sam napravila nevjerojatan zaokret, priča nam Njemica Sabine Engelhardt.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Počela je ispočetka, i to sasvim novi život, potpuno suprotan od dotadašnjeg. Kupila je 1,35 hektara zemlje i maslinika nedaleko od Milne na Braču te otvorila robinzonsko odmorište Gea Viva, u kojem su blagodati modernog života vrlo ograničene. I sama živi u 12 četvornih metara drvene kuće, unutar čije je konstrukcije izolacija od slame. Struju ima od solarnih panela, zbog čega je, primjerice, hladnjak “na tajmeru”, a drugih električnih uređaja, bez kojih je mnogima život nezamisliv - nema.

Sabine nema ni bojler ni televizor. U toplijim mjesecima tušira se na vanjskom tušu, čiji spremnik grije sunce, a zimi vodu grije na plin ili minijaturnu peć na drva, kojom grije svoju kućicu. Ima radio i mobitel, i to joj je, kaže, dovoljno. Vegetarijanka je, a povrće uzgaja sama. Tako i danas, izuzev žitarica, u zimskim mjesecima ima sve što joj treba. Sve je ekološki uzgojeno i svaki pedalj imanja u potpunoj je harmoniji s prirodom.

OVDJE JE ZRAK ČIŠĆI! Nizozemci iz Lipika: Na našoj farmi rastu riža i stare jabuke

U jednom kutku napravila je i “vrt za pčele” u kojem su posađene mnoge cvjetajuće i ljekovite biljke. A tijekom sezone njezino imanje funkcionira kao mali kamp u kojem uz pomoć prijatelja i stručnjaka za određena područja organizira mnoge radionice, primjerice o permakulturi i gradnji suhozida. Nudi i odmor uz meditaciju i sate joge, takozvani yoga retreat, ali i turističke obilaske otoka.

- Ovdje nema vode osim one iz gusterne, u koju sakupljam kišnicu. Ona mora biti dostatna i za kuhanje, higijenu i zalijevanja vrta. Svi koji ovamo dolaze, bilo volonteri ili gosti, prvo moraju naučiti biti racionalni s vodom. Kuhinja je na otvorenom, hrana se ne baca. Zahod je poljski, a posebnim sustavom odvajaju se urin i izmet, zbog čega ne smrdi. Izmet se dvije godine kompostira, nakon čega se može upotrebljavati u prirodi. Tu je prostor za šatore, a imamo i drvene kućice s terasom i pogledom na more, za takozvani glamping. No iako svi koji dolaze dobro znaju kamo su došli i što mogu očekivati, susret s prirodom, koji je ovdje vrlo neposredan, za neke zna biti šok. Mnogi se žele ‘maknuti’ i odmoriti se od svega jer na televiziji izgleda privlačno spavati u prirodi pod zvjezdanim nebom, ali zapravo nisu spremni. Ovo nisu sterilni uvjeti kakve traže. Tako su mi jedne godine bile dvije Francuskinje koje su spavale u šatoru u kampu. Jednom su unutra našle pauka i od tog dana spavale su u autu – priča Sabine, žena topla osmijeha i nevjerojatne, pozitivne energije.

S njom na imanju žive kuja Pia, mačak Momo i magarac Balu. Tijekom meditacijske seanse dobila sam poruku da pronađem špilju na Jadranu, koja će mi dati odgovore na moje životne dileme. Kupila sam brod u Grčkoj, a nakon što sam uz pomoć prijatelja doplovila do Dubrovnika, dalje sam nastavila sama. U dva tjedna plovidbe špilju iz svoje seanse, Zmajevu špilju, našla sam u Dračevoj luci kraj Murvice. Odmah sam prepoznala to sveto mjesto, centar energije za cijelo područje Balkana – priča.

SUPERLIFE: EKO-ŽIVOT Arhitektica iz Zagreba svojim rukama napravila kuću od blata

Najprije je išla u Zagreb kako bi naučila hrvatski jezik, a potom je četiri godine živjela na brodu u ACI marini Milna, dok nije sakupila novac da kupi zemlju kod Milne. Kaže kako je na Braču srčana čakra, centar koji u Zemlju prima kozmičku ljubav i raspoređuje zemljinu vitalnu energiju na šire područje.

Zbog Zmajeve špilje te energije plodnosti i kreativnosti koju zmaj predstavlja, na ulazu u kamp je skulptura zmaja. Prijatelj Robert Lisac uz pomoć 60-ak volontera radio ga je dvije godine.

- Nekada davno tu u ovim krajevima živjele su mudre žene, svećenice i redovnice. Crkvi tijekom mračnog srednjeg vijeka nije odgovaralo da žene imaju toliko moći, pa su ih marginalizirali, a srčana čakra na Braču otvorit će se tek kad žene opet budu ravnopravne u društvu – objašnjava nam Sabine.

Kaže kako se mještanima u početku nije svidio njezin spiritualizam, pa su čak organizirali mise u to ime. No danas su naučili živjeti s tim, iako, kako kaže Sabine, nije lako postati dio društva koje je vrlo začahureno i koje ne pušta nikog unutar svojih krugova.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 140

  • 29.01.2020.

    i kad pitaju jeli legalizirano...

  • 28.01.2020.

    A zaboli ju...na knjizici ima podeblji sloj Pa joj je lako ovako zivjeti...pogledajte vi na YouTube emisiju ispuni mi zelju iz Bosne Pa da vidite gdje narod sve zivi al ne svojom voljom..kad joj dosadi ode ona opet u grad jer ima mogucnosti a ti ljudi iz emisije nemaju tu mogucnost

  • 28.01.2020.

    Sta se mene tice nek dode umjesto rvata svi koji imaju mozga i radno i spolno sposobni a takvih nema puno.Razmnozavajte se sa rvatskim zenama i udjelite im vase dobre gene i pamet.rvati su izgubljena rasa u vremenu i prostoru za sva vremena.

Komentiraj...
Vidi sve komentare