To je to što me zanima!

Zmajevac i fikus tjeraju nevidljive otrove iz doma

Bilje, prirodna sredstva za čišćenje i filteri za vodu smanjuju količinu kemikalija koje vrebaju u domu s tapeta, iz tepiha, slavine, boje, deterdženta...
Vidi originalni članak

U prosječnom se domu može naći od 500 do 1000 kemikalija, od kojih se većina ne može vidjeti, namirisati ili okusiti. Srećom, opasne su samo u većim dozama, a tolerancija na njih ovisi o genetici, prehrani te koliko je često čovjek inače izložen kemijskim tvarima. Prvi korak u borbi protiv toksina je što češće otvaranje prozora jer zrak u stanu može biti od dva do pet puta zagađeniji. Bilje je prirodni je pročistač pa tako fikus smanjuje koncentraciju plinova, a paprat i dracenea, (zmajevac), filtriraju formaldehid, spoj koji se nalazi u boji, ljepilu, deterdžentima, sprejevima... Od cvijeća osobito je koristan gerber koji “čisti” dim cigareta. Ventilacijski uređaji također osvježavaju zrak, ali samo ako se redovito održavaju. Širenje otrova spriječit ćete i nabavkom filtera za tuš slavine jer u vodovodnoj vodi znanstvenici su pronašli više od 700 kemikalija. Tepisi su također pravi rasadnici bakterija, grinja i toksina, pa ih valja usisavati najmanje jedanput na tjedan. Istim tempom se čiste i mjesta na kojima se sakuplja voda poput umivaonika i tuš-kabina. Osim što ćete uštedjeti, sačuvat ćete okoliš i zdravlje odlučite li se za prirodna sredstva za čišćenje. Za uklanjanje kamenca i hrđe upotrijebite ocat, za dezinfekciju pećnice limunov sok, a soda bikarbona besprijekorno će očistiti plastiku, mramor, staklo i porculan.

Cimetom zamijenite osvježivače zraka

Kupljeni osvježivači zraka otpuštaju kemikalije pa je bolje odlučiti se za prirodne mirise, poput cimeta koji smanjuje umor i opušta. Uspite 1-2 žličice cimeta u posudu s vodom i cijela će kuća zamirisati.
Djeci što rjeđe kupujte plastične igračke
Ako možete, ne spremajte niti zagrijavajte hranu u plastičnim posudama, a bebine bočice radije neka budu od stakla. Također, djeci ne kupujte igračke označene brojkom 3 ili slovima PVC. Zastori od tkanine bolji su od plastičnih.
Kozmetika na biljnoj bazi je bolja
Da biste očuvali zdravlje i ljepotu, najbolji odabir su kozmetički proizvodi rađeni na biljnoj bazi. Izbjegavajte one na kojim piše da je dodan “parfem” te antibakterijske sapune.
Najzdravije svijeće od pčelinjeg voska
Teflonske tave zamijenite keramičkim ili od nahrđajućeg čelika kao i posuđe od plastike. I svijeće napravljene isključivo od pčelinjeg voska bolji su izbor od parafinskih.
Izbjegavajte odjeću koja se ne gužva
Iako je vrlo praktična, odjeća i posteljina koji se ne gužvaju, kao i namještaj te tepisi otporni na mrlje sadrže otrovne spojeve formaldehide. Bolje je zamijeniti ih prirodnim materijalima.
Goli zidovi ili pločice zdraviji od tapeta
Sintetičke tepihe zamijenite onima od prirodnih materijala poput vune i pamuka. Također, od zidnih tapeta bolji su odabir drvene obloge, keramičke pločice ili goli zidovi.





Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare