To je to što me zanima!

Zmajevi, lončarstvo, gibanica i vožnja skelom samo su neke od atrakcija koje nudi Međimurje

Međimurje je bogato turističkom ponudom, a svoju su tradiciju modernizirali kako bi posjetiteljima približili kako se nekad živjelo i radilo u tom kraju. Posjetite Međimurje i otkrijte njegove čari
Vidi originalni članak

Znate li kako na Štrigovskom reći par rečenica, kako se priprema kruh, a kako Međimurska gibanica, kako su nekad Međimurci ugljenom opskrbljivali pola Europe i zašto su Terme Sveti Martin proglašene prvim Healthness Resortom u Europi? Samo stotinjak kilometara od Zagreba istražite Međimurje, koje je očaravajuće čitave godine, a posebno tijekom jeseni kad priroda stvara prekrasnu kulisu u kojoj ćete uživati.

Smješteno između rijeka Mure i Drave, na početku Panonske nizine i uz prve sunčane obronke Alpa, smjestilo se Međimurje. Bez obzira odlučite li se za boravak na otvorenom i uživanje u Eko Muzeju u kojem se nalaze brojne atrakcije, posjete muzejima i interpretacijskim centrima koji pričaju priču o povijesti, sadašnjosti, ali i budućnosti ovog kraja, kušanje autohtonih jela i odličnih vina, upoznavanje ljudi koji su svojim predanim radom i istraživanjima ovaj dio hrvatske učinili svjetski poznatom točkom na karti svijeta. 

- Ovaj visitor centar posjetiteljima daje osnovne i najvažnije informacije o Međimurju te ih potiče da istraže kulturnu, povijesnu i tradicijsku baštinu na izvornoj lokaciji, te ga mi kao Turistička zajednica Međimurske županije predlažemo kao prvu točku s koje treba krenuti istraživati naše Međimurje - rekao je Rudi Grula, direktor TZ Međimurske županije. 

Donosimo sedam razloga zašto je Međimurje odlična destinacija za posjetiti ove jeseni:

1. Muzej nematerijalne baštine 'Riznica Međimurja Čakovec'

Smješten je u fortifikaciji Starog grada Zrinskih u Čakovcu, najvećem profanom spomeniku Međimurske županije sa statusom zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra od nacionalnog značenja za republiku Hrvatsku, a mogu se upoznati i razgledati sva zaštićena nematerijalna kulturna dobra Međimurja te vjerovanja i predaje. 

- Trenutno je 13 registriranih nematerijalnih kulturnih dobara: medičarski obrt, umijeće izrade  tradicijskih dječjih igračaka, međimurska popevka – tradicijski napjev Međimurja, Štrigovska skupina govora, Svetomarska mikrotoponimija, tradicijsko lončarstvo, tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije, umijeće izrade i sviranja cimbala, umijeće izrade tradicijske pokladne maske pikač, umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita – kinč, umijeće sviranja na tamburama farkašicama, umijeće vađenja zlata te Hrvatske tradicije slavljenja sv. Martina biskupa, Zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što. Na dio postava o zaštićenim kulturnim dobrima nastavlja se dio o usmenoj tradiciji - ispričala je Ines Virc, koja s posebnim žarom otkriva skrivene interaktivne dijelove ovog muzeja koji dodatno pojačavaju priču o bogatoj Međimurskoj povijesti. Kroz takve dijelove posjetitelji se upoznavaju s intrigantnim pričama o nadnaravnim bićima poput svečara, dravskih i murskih deklica i vila, vodenjaka, vraga, pesjaneka.

Dio postava posvećen je predaji o zmaju Pozoju koja još uvijek živi u Međimurju. Tema postava je uvjetovana izvornom prostornom namjenom. Naime u prošlosti ovdje su se nalazile tamnice, držalo se oružje i ratna oprema, stanovala je vojske, postojale su konjušnice... Posjetitelji mogu vidjeti repliku čardaka na rijeci Muri, repliku dravske šajke (čamca), autorsku kiparsku izvedbu legende o čakovečkom zmaju Pozoju, svjetleće stablo svijeta, hiperrealističke skulpture povijesnih likova u prirodnoj veličini i vrlo zanimljiv hologram Nikole Zrinskog Sigetskog te zatvorenike u tamnicama.

2. Mlinarska kuća Žabnik

Pet minuta vožnje automobilom od centra Svetog Martina, nalazi se Mlinarska kuća Žabnik. Najsjeverniji objekt u Republici Hrvatskoj okružuju energizirajući labirint ljubavi na otvorenom, dječje igralište, stari mlin i skela koji su i danas u funkciji. Na gornjem katu Mlinarske hiže nalazi se etnografska zbirka prikazana kroz interaktivni postav. Zbirka priča priču o starom zanatu mlinarenju, o životu mlinara, ali i o životu uz rijeku Muru. U bogato mursko mlinarsko područje posjetitelje uvodi 3D film koji prikazuje s kakvim se razmišljanjima i događajima susretao jedan mlinar budeći se još za mraka kako bi na vrijeme obavio svoje dužnosti.

- Sad kad ste čuli kako je mlinar živio idemo u mlin da vidite kako nastaje brašno - rekao je Dejan Krajačić iz TZ Svetog Martina na Muri koji će vam, uz dopuštenje mlinara priuštiti i jedinstveni doživljaj - vožnju skelom s jedne strane Mure na drugu. Nekad je skela služila za prijevoz strojeva i vozila, a danas služi kao turistička atrakcija. 

3. Spomen dom rudarstva – Cimper

Ovog je ljeta  u Murskom Središću otvoren Spomen dom rudarstva – Cimper u kojem se posjetitelji mogu upoznati sa svime vezanim uz rudarenje na ovom području. Spomen kuća još uvijek funkcionira 'prema najavi', a domaćin je Zoran Turk, koji je  sudjelovao u stvaranju ovog postava i sam potomak rudara koji su u prošlosti iskapali ovu rudu.

- Da biste vidjeli kako su rudari nekad radili, vrijeme je da na glavu stavite kacigu, a kroz mrak ovog postava prođete s upaljenom rudarskom lampicom - rekao je Zoran i krenuo pričati priču o nekadašnjem rudniku. Postav ovog spomen doma je kombinacija poučnih panoa, multimedijalne opreme i stvarnih eksponata na katu obnovljene stare željezničke utovarne stanice ugljena, doznaje se o životu naših rudara i rudarski, tehnološki procvat koji se dogodio zahvaljujući vađenju ugljena, te o mističnim bićima koja se vežu uz rudarenje i koja su trajno ostala zabilježene kroz lokalni folklor. Rudarenje je donijelo procvat, ali cijena koja se za to plaćala - zdravlje i ljudski životi, bila je prevelika.

4. Centar za posjetitelje Med dvemi vodami

Što je mrtvica, ima li i Međimurje svog bakalara, zašto je bitno očuvati price bregunice, tko su laporaši, o čemu pripovijeda legenda o dravskom vodenjaku, tko su fljojsari, koja ptica tropskog izgleda leti Međimurjem tek su neka pitanja na koje odgovor daje Med dvemi vodami. Riječ je o jedinstvenom centru koji priča priču o međimurskoj prirodi i baštini. Smjestio se u malom međimurskom naselju Križovec, na adresi Trg međimurske prirode 1 koji je ujedno i jedini hrvatski trg posvećen prirodi. Postav se nalazi u prizemlju u kojem je jasno pokazan utjecaj rijeka Mure i Drave na ovaj kraj, a u okolišu je interpretacijska brvnara Moj hrast Adam te dječje igralište Rječica.

5. Terme Sveti Martin, prvi Healthness Resort u Europi

Terme Sveti Martin su poznate po idiličnom i zdravom prirodnom okruženju, stogodišnjoj tradiciji kupališnog turizma s jednom od najzdravijih termomineralnih voda u Europi. To je healthness mjesto jer se kombinira aktivni odmor s hranom proizvedenom prema najstrožim ekološkim pravilima, wellness doživljajima s lokalnim ekološkim proizvodima (kozmetika) i podizanjem svijesti o vlastitom zdravlju s ciljem vraćanja u ravnotežu i probuđivanje tijela, uma i duše. 

- Resort je svoje temelje pronašao u antropozofiji dr. Rudolfa Steinera. Njegovo istraživanje duhovne stvarnosti i holistička filozofija isprepliću se u cijelom resortu, čak i u biodinamičkom vrtu punom zdravog organskog povrća, voća i začinskog bilja, kao i u kompleksu termalnih bazena - rekla je Jelena Petrošanec iz ureda za marketing.

Restorani koji se nalaze u Termama Sveti Martin obroke pripremaju od sirovina koji im dostavlja više od trideset domaćih ekoloških uzgajivača i pridržavaju se pravila da ne smije proći više od 24 sata da hrana dođe od vrta do stola. 

6. Centar dr. Rudolfa Steinera

Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu (gdje se nalazi i njegova rodna kuća) osnovale su Međimurska županija i Općina Donji Kraljevec. Danas kao multidisciplinarna ustanova objedinjava znanost, umjetnost i turizam bazirane na nauku i ostavštini dr. Rudolfa Steinera. 

- Mi, kao centar provodimo brojne nacionalne i međunarodne konferencije, seminare i edukacije, ali i postajemo važna adresa u turističkoj ponudi ovog kraja - kaže Dijana Posavec, ravnateljica centra dodajući kako u jednoj godini brojni turisti iz čitavog svijeta dolaze u ovaj kraj kako bi vidjeli kuću u kojoj je rođen Rudolf Steiner, ali i načini na kojeg suvremeno promišljanje ovog znanstvenika doprinosi razvoju turizma u novom dobu te održivoj valorizaciji kulturne baštine u turističke svrhe.

Misija centra je širenje znanja, iskustva i prakse dr. Rudolfa Steinera s naglaskom na biodinamičku poljoprivredu kao održivo rješenje za izazove zaštite okoliša, socijalne i prehrambene politike 21. stoljeća te senzibiliziranje i edukacija potrošača o vrijednosti i kvaliteti biodinamičke hrane. Biodynamic Federation DEMETER International uvrstio je Centar dr. Rudolfa Steinera na karti svijeta kao edukacijsku točku o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

POGLEDAJTE NOVI IZAZOV U EKSPERIMENTU S ANĐELKOM I RENEOM: 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare