To je to što me zanima!

Znakovni jezik postao obavezan predmet u španjolskoj školi

Osnovna škola u Cordobi odlučila je uključiti sve učenike i nastavnike u učenje znakovnog jezika, kako bi gluhonijema djeca bila jednako uključena. Nekoliko obitelji već se zbog toga doselilo u Cordobu
Vidi originalni članak

CEIP Colon u Cordobi prva je osnovna škola koja je uvela znakovni jezik kao obavezni predmet za učenike trećeg i četvrtog razreda. Ideja iza projekta je uključenost svih učenika, a počeli su s njim još 2007. Još tad dvije su učiteljice komunicirale znakovnim jezikom s učenicima, a škola je sad odlučila uključiti i učenike. 

- Sada radimo korak više pa znakovnom jeziku podučavamo i učenike - objasnila je koordinatorica tima za znakovni jezik Maria del Mar Molina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

CEIP Colon ima 10 gluhonijemih učenika, a šest nastavnika omogućilo je i ostalima učenje znakovnog jezika.

- Ne postoje posebne knjige za gluhe učenike, svi uče služeći se istim materijalima i imaju istu razinu znanja - objasnila je učiteljica. 

Učenici pohađaju jedan sat znakovnog jezika tjedno, a ovakav je pristup školi donio nove učenika, jer su se već neke obitelji preselile u Cordobu. 

MAGAREĆA KLUPA Dosta je iščuđavanja nad vršnjačkim nasiljem. Dječak iz Biograda treba pomoć

- Doselila sam se tu s obitelji kako bi moje dijete bilo uključeno i osjećalo se poput svih ostalih - rekla je mama koja se doselila u Cordobu.

- Cilj je da naši učenici mogu komunicirati sa svima, od nastavnika, preko ostalih učenika i tajnica, do portira. Želimo da se nijedan naš učenik ne osjeća drugačije i da ga drugi ne gledaju drugačije - rekla je nastavnica Maria, pa dodala da se učenici već međusobno služe znakovnim jezikom.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare