To je to što me zanima!

Znanstvenici identificirali novi miris koji nitko nije pomirišao

Izolirali su "olfaktorno bijeli" miris koji čini mješavina više od 30 različitih mirisa slabog intenziteta, a ispitanici su ga opisali kao umjereno ugodan i prosječno jestiv
Vidi originalni članak

Novi miris za sada se može pomirisati jedino u laboratoriju, a znanstvenici s izraelskog Instituta Weizmann tvrde kako je taj "olfaktorno bijeli miris"  koji su uspjeli izolirati ekvivalent bijelim šumovima, mješavini pozadinske buke niske frekvencije, piše The Examiner.

Tajna bijelog mirisa nije u sastojcima koji ga čine, već u tome što je tih sastojaka puno, izvijestili su znanstvenici. Gotovo svaki miris na svijetu nastaje kao rezultat spajanja nekoliko mirisa, a ljudi su vrlo dobri u razlikovanju individualnih komponenti tih mirisa.

Istraživači su do otkrića bijelog mirisa došli izlaganjem volontera stotinama različitih mirisa, od kojih su se neki sastojali tek od nekoliko sastojaka, a drugi su sadržavali i do 43 sastojka. 

Otkrili su da dva različita mirisa koji imaju preko 40 različitih sastojaka od kojih niti jedan nije identičan, sliče jedan drugom više nego mirisi s manje sastojaka od kojih su neki identični. Tu kombinaciju brojnih mirisnih sastojaka nazvali su bijelim mirisom. Kroz nekoliko dana su dobrovoljcima dali da među brojnim mirisima identificiraju bijeli miris, što su oni i činili s velikom točnošću.

Zaključili su da je bijeli miris stvaran te da ga čine mirisi koji se nalaze na rubu olfaktornog spektra, kao mješavina više od 30 mirisa niskog intenziteta. Ispitanici su miris opisali kao umjereno ugodan, kao i prosječno "jestiv".

Idi na 24sata

Komentari 4

  • anuschka36 21.11.2012.

    olfaktorno??? wtf is that?

  • _petra_ 21.11.2012.

    bit ce da je dobar.....ono jestiv

  • EvEvil 20.11.2012.

    kad miris opišu "jestivim", mora da je dobar. :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare