To je to što me zanima!

Znanstvenici otkrili tajne i razrješili stare zagonetke

Istraživači misterija otkrili su tajnu odlične akustike starog grčkog kazališta u Epidauru, mucica koje se skupljaju u pupku i zagonetne pomrčine neba
Vidi originalni članak

Iako su ga Grci sagradili još u 4. st. pr. Kr, otvoreno kazalište u Epidauru ima toliko dobru akustiku da je 24 stoljeća bio enigma za znastvenike. Glas glumaca jasno se probijao i dopirao do svakog od 15.000 gledatelja, bez potrebe za pojačanjem. U moru nagađanja stručnjaka predvladavala je teorija da zvuk nose vjetrovi no pokazalo se da je tajna u sjedalima. Istraživači sa tehnološkog instituta u Georgiji otkrili su kako vapnenac od kojeg su izrađena sjedala stišava niske frekvencije, pa se pozadinska buka gubi, a glas glumaca dolazi do izražaja. Razrješenje misterija o antičkom kazalištu jedno je od novijih otkrića - baš kao i ono o tajni kristalnih lubanja. Artefakti obavijeni tajnom za koje se vjerovalo da potječu iz izgubljenog grada Maja Lubaantuna u Belizeu izrađeni su od bloka kvarcnog kristala, a danas se čuvaju u muzejima u Londonu, Washingtonu i Parizu.
Još od 60-ih godina golicaju maštu znanstvenika i prate ih kontroverze poput one da su lubanje liječile bolesti energijom, usklađujući se sa čovjekovom aurom. Proučavajući elektrone i površinu, stručnjaci British Museuma otkrili su tragove kružnog brusa, alata kojeg Maje nisu poznavale što znači da su lubanje iz suvremenog doba.
>>Istraživači misterija se ne bave samo tajnama koje uključuju moć prirode i ljudske sposobnosti, već i trivijalnijim - kao što je ljudski pupak u kojem se često nađe mucica. Stručnjaci sa Bečkog sveučilišta zaključili su da se osim tkanine s odjeće u pupku nalaze mrtve stanice kože, znoj i prašina koji oblikuju kuglicu a prijanjanje olakšavaju dlačice. Čupanjem dlaka nestala bi i mucica.
>>Tama koja je 19. 5. 1780 obavila nebo iznad Nove Engleske i djelove Kanade uplašila je religiozne stanovnike koji su pomislili da se radi o apokaliptičnom proročanstvu, a znanstvenici su sumnjali da uzrok leži u erupciji vulkana. Tek je prošle godine otkriveno da su brojni požari u Kanadi stvorili dim koji je atmosferskim putem stigao do Engleske i izazvao neobičnu pojavu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare