To je to što me zanima!

Znanstvenici otkrili trik kako brže i lakše zapamtiti gradivo

Znanstvenici smatraju da je kombinirani učinak govorenja i slušanja samoga sebe ključ koji pojačava pamćenje, jer omogućava našem mozgu da te podatke sačuva u dugoročnoj memoriji
Vidi originalni članak

Istraživači sa Sveučilišta Waterloo u Kanadi tvrde da je čitanje na glas možda najlakši način za poboljšanje pamćenja ikad. Kažu da to može povećati sposobnost pamćenja i do 15 posto.

U istraživanju su surađivali sa 95 dobrovoljaca koji su testirali četiri metode učenja pisanih informacija - čitanje u tišini, slušanje nekog drugog kako čita, čitanje naglas i slušanje snimke samoga sebe tijekom čitanja. Sudionici istraživanja koji su čitali informacije naglas, najbolje su pamtili to što su pročitali, povećali su brzinu učenja od pet do 15 posto.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Izgovorite informacije koje želite zapamtiti naglas i veća je vjerojatnost da ćete ih zapamtiti. Da, to je vrlo jednostavno - kazao je Colin MacLeod, psiholog i koautor studije.

TRAŽE UTJEHU U NJIMA I njima treba ljubav: Mačke se vežu za svoje ljude poput pasa

Znanstvenici smatraju da je kombinirani učinak govorenja i slušanja samoga sebe ključ koji pojačava pamćenje, jer omogućava našem mozgu da te podatke sačuva u dugoročnoj memoriji.

Inače, na sposobnost pamćenja blagotvorno djeluje i rješavanje križaljki te vježbanje, prenosi Reader's Digest.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 17.10.2019.

    nije teško

  • plik 17.10.2019.

    jel to vrijedi i za Sandru Perković ?!?!

  • 17.10.2019.

    Da, tako je. To je dobro, naročito za one koji slabo barataju riječima u govoru i teško formiraju rečenice. Trebaju čitati naglas i bit će dobri govornici.

Komentiraj...
Vidi sve komentare