To je to što me zanima!

Znanstvenici su oživjeli 'miris Kleopatre' - stvorili su parfem

Istraživanjem tragova sastojaka u pronađenim bočicama shvatili su da je baza parfema bila smola mirte, a note koje su nadopunjavale bazu - kardamom, cimet i maslinovo ulje
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ljekoviti maslačak: Čisti jetru, snižava šećer, poboljšava vid...

Profesor Robert Littman i dr. Jay Silverstein sa Sveučilišta Hawaii pozabavili su se mirisom koji je bio popularan i poželjan prije nekih 2000 godina. Nagađaju da je takav parfem i sama egipatska kraljica Kleopatra rado koristila pa su ga stvorili iznova, oživjeli su ga na temelju dokaza pronađenih u blizini drevnog egipatskog grada Thmuisa. 

Tamo su otkrili prostor za koji vjeruju da je nekada davno bio kuća trgovca parfemima. Pronašli su bočice u kojima su bili mirisi pa su se obratili za pomoć stručnjacima za parfeme Dori Goldsmith i Seanu Coughlinu. Došli su na ideju oživjeti miris koji je bio popularan u Kleopatrino vrijeme.

CRNA OLOVKA, CRVENI RUŽ... Stara egipatska kozmetika je utjecala na naše beauty rituale

Istraživanjem tragova sastojaka u bočicama shvatili su da je baza parfema bila smola mirte, a note koje su nadopunjavale bazu - kardamom, cimet i maslinovo ulje. Parfemi tog doba bili su jači i gušći od današnjih pa su se koristili u manjim količinama i miris je trajao dulje.

- Način na koji su ljudi mirisali imao je dublji značaj nego samo prskanje nekim proizvodom. Ta navika je bila važna u ritualima, za izlječenje, a čak su to povezivali i sa besmrtnošću. Mirisi su imali moć poboljšati kvalitetu života, vjerojatno čak i u zagrobnom životu - rekao je dr. Silverstein.

Kako bi pojedinci dobili priliku pomirisati Kleopatrin parfem, američki Nacionalni geografski muzej (National Geographic Museum) u Washingtonu uvrstio ga je lani u svoju izložbu 'Kraljice Egipta', prenosi The Vintage News.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Divovske pčele: Vjerovali da su izumrle, no dobro su se sakrile

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • _Varešak_ 14.04.2020.

    Oživjeli su oni Marjanovo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare