To je to što me zanima!

Znanstvenici uzgojili zdrave stanice srčanog mišića iz kože

Ljudima koji imaju zatajenje ili znatna oštećenja na srcu život se može produljiti presađivanjem stanica srčanog tkiva koje je prvi put uzgojeno iz kože pacijenta
Vidi originalni članak

Uz pomoć matičnih stanica uzetih iz kože od starijih ljudi uspjeli smo u laboratoriju uzgojiti zdrave stanice mišića srca, objavili su znanstvenici izraelskog Instituta tehnologije i medicine u Haifi. Njihova studija otvara mogućnosti reprogramiranja stanica uzetih od pacijenata sa zatajenjem srca, kojima bi se mogli presaditi i tako im produljiti život jer su manje šanse da tijelo odbacuje vlastito tkivo, piše BBC.

- Eksperimente smo radili na starijim ljudima jer je kod njih najčešće otkazivanje srca i smrt zbog infarkta - rekao je voditelj znanstvenog tima, profesor Lior Gepstein.

Ovo istraživanje je najnoviji napredak u terapiji matičnim stanicama, a namjera mu je zamijeniti oštećene stanice tkiva srca onim zdravima, čime bi se umanjili simptomi poput kratkoće daha i bolova te povećao radni kapacitet srca.

U studiji su znanstvenici stanice kože od dva muška pacijenta sa zatajenjem srca reprogramirali na dva načina, dostavljajući tri gena jezgri stanice uzgojenoj od stanica kože te virusa koji je prenio podatke o reprogramiranju stanične jezgre.

Stanice kože su se pretvorile u stanice srčanog mišića unutar 24 do 48 sati u laboratoriju gdje su uzgajane uz postojeće srčano tkivo. Potom su znanstvenici presadili uzgojeno tkivo u srce pacijenata, gdje su potvrdili da svoje funkcije obavlja u potpunosti normalno.

Ipak, izraelski znanstvenici upozoravaju da bi do uvođenje ovakvih zahvata moglo proći pet do deset godina dodatnih kliničkih testiranja, a velik problem im predstavlja novac budući da je uzgoj matičnih stanica vrlo skup.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Šubidubidu 23.05.2012.

    Pohvala znanstvenicima! Nadam da će "financijeri" ubrzati ciklus potreban za primjenjivanje otkrića na pacijentima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare