To je to što me zanima!

Znanstveno dokazali: Ličinka ovog kukca dobra je za jelo, a može se uzimati i kao brašno

Europska agencija za sigurnost hrane u srijedu je otvorila put Europljanima da u prehranu uvrste kukce odobravajući sušene ličinke velikog brašnara za ljudsku konzumaciju
Vidi originalni članak

Taj je potez EFSA-e preduvjet odluke europskih dužnosnika hoće li dozvoliti da se ličinke kukca prodaju potrošačima 27 država članica.

POGLEDAJTE VIDEO (namirnice koje jačaju organizam):

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Odluka predstavlja prvu cjelovitu procjenu rizika na temelju zahtjeva za odobravanje hrane od kukaca koja bi mogla pružati održivi izvor bjelančevina u prehranu.

To bi moglo otvoriti put prvom odobrenju na razini EU-a, kazao je znanstvenik Ermolaos Ververis iz NUTRI odjela EFSA-e.

DOVEDITE FINANCIJE U RED Jednostavno i izvedivo - savjeti za uštedu na kućnom budžetu

- Procjena rizika odlučujući je i potrebni korak u reguliranju novih prehrambenih proizvoda i pruža znanstveni temelj za donošenje političkih odluka u EU uz osiguravanje sigurnosti potrošača - dodao je.

EFSA je objavila da je veliki brašnar (Tenebrio molitor), odnosno njegova ličinka sigurna za konzumaciju bilo u obliku sušene cjelovite ličinke ili u obliku brašna.

 Zahtjev za ocjenom te namirnice podnijela je francuska tvrtka Micronutris.

- Njezini glavni sastojci su bjelančevine, masnoće i vlakna -  navodi se u priopćenju no dodaje i da su potrebna nova istraživanja mogućih alergijskih reakcija na kukce.

Pred EFSA-om, čije je sjedište u Italiji, više je zahtjeva za ocjenom sigurnosti raznih insekata za ljudsku prehranu među ostalima skakavaca i cvrčaka.

ZAŠTO NEPOTREBNO TROŠITI? Topao i hrskav kruh s mekom sredinom: Osvježite stari kruh u samo dva lagana koraka

Ljudi širom svijeta, posebno u Aziji, Africi i Latinskoj Americi konzumiraju i do tisuću vrsta insekata, a već ih se može naći u ponekim državama EU-a na policama za ljudsku prehranu.

U Europi se češće  koristi u proizvodnji životinjske hrane.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • eho_ 14.01.2021.

    Ma krasno 🤢

Komentiraj...
Vidi sve komentare