To je to što me zanima!

Znate li da vaš mozak voli kad vježbate makar 10-ak minuta na dan? Evo kako mu udovoljiti

Već i 10 minuta laganog treninga, odnosno vježbanja u dnevnom boravku kod kuće, može unaprijediti vaše mentalno zdravlje i kognitivne funkcije, tvrdi neuroznanstvenica dr. Wendy Suzuki
Vidi originalni članak

Danas je jako teško ostati motiviran za vježbanje, no vrlo je važno da svaki dan budete aktivni barem nekoliko minuta, kaže dr. Wendy Suzuki, neuroznanstvenici sa Sveučilišta New York koja se bavi proučavanje utjecaja vježbanja na mozak. Kaže kako već i  nekoliko minuta šetnje kvartom, ili 10-minutni trening uz on-line vodstvo, mogu ne samo popraviti dan, nego i donijeti trajne koristi za zdravlje mozga. 

POGLEDAJTE VIDEO: Evo nekoliko jednostavnih vježbi koje možete raditi kod kuće

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Vježbanjem doslovno gradimo potpuno nove moždane stanice. To mijenja anatomiju, fiziologiju i rad vašeg mozga. Vježbanje je neurokemijska kupka s mjehurićima za mozak i te ga kupke štite od stanja poput Alzheimerove bolesti i demencije općenito - kaže. 

Svakodnevni trening povećava neurotransmitere poput dopamina, serotonina i noradrenalina, koji utječu na raspoloženje, a tako i na bolje pamćenje i to da se i nekoliko sati nakon vježbanja bolje možete fokusirati na zadatke, kaže dr. Suzuki.

U kolovozu 2020. to je  neformalno i testirala s grupom učenika u jednom od njezinih razreda, preko Zooma. Sudionici su napravili brzu petominutnu procjenu tjeskobe, a zatim ih je iznenadila 10-minutnim treningom.

Nakon vježbanja, učenici su ponovno pristupili ocjenjivanju i pokazalo se da se anksioznost u prosjeku značajno smanjila. Zbog toga je važno uklljučiti vježbanje u svakodnevicu, jer ono pomaže vašem mentalnom i kognitivnom zdravlju.

PRIPAZITE Vježbanje po vrućini: Nemojte pretjerivati i prilagodite ritam

Nažalost, nema jednostavnog odgovorana pitanje koliko bi trebalo vježbati da to postignete: 5 sklekova ili 10 podizanja ne oslobađa automatski određenu količinu dopamina.

U nastupu na konferenciji TED Talk dr. Suzuki preporučuje da pokušamo uklopiti 30-minutne seanse vježbanja u raspored barem 3 do 4 puta tjedno. No, idealno bi bilo vježbati po malo svaki dan.

@justin_agustin

He’s an alternative to running 🏃‍♂️ if you want to stay indoors #cardio #homeworkout #beginnerworkout

♬ original sound - Lily Bloomberg

- Čak i šetnja može potaknuti neurotransmitere i osigurati vam blagodati dobrog raspoloženja - dodaje.

Mnogi su pozitivni učinci od vježbi za kardiovaskularno zdravlje, odnosno bilo kojeg treninga koji ubrzava rad srca. Ako vaša zgrada ima stepenice, krenite se uspinjati na svoj kat njima, umjesto dizalom. Iskustvo pokazuje da možete započeti s kratkim vježbanjem, što ćete s vremeno sigurno povećati, jer vježbanje zapravo povećava motivaciju za - vježbanjem. 

@justin_agustin

Low-impact silent cardio workout for beginners! #beginnerworkout #cardio #apartmentworkout

♬ desparado by rhianna - dali 🕊

Vježbajte kad god vam odgovara, oko toga nema preciznih savjeta. Netko će radije vježbati ujutro, dok će netko drugi primijetiti da je učinkovitiji na večer.

Prilagodite vrijeme svom bioritmu. Prihvatite sve dostupne opcije i pronađite najbolji način vježbanja koji vama odgovara - to može biti i u vašoj dnevnoj sobi, iza 22 sata na večer, uz on-line vodstvo.

@justin_agustin

Indoor cardio with beginner and advanced options with @kathleen_jd #beginnerworkout #indoorcardio #couchworkout

♬ desparado by rhianna - dali 🕊

Justin Agustin, osobni trener sa sjedištem u Montrealu u Kanadi, na Tik Toku nudi kratke treninge za koje nije potrebna posebna oprema ili koreografija. Prenosimo tri video priloga s vježbama koje se lako mogu raditi kod kuće, donosi portal Ideas.Ted.com 

OTKRIJTE TAJNE AUTOSTOPA U NOVOJ EPIZODI SERIJALA PUT POD NOGE:

Idi na 24sata

Komentari 5

  • nap 26.07.2021.

    Treba i 45 min malo je 10

  • 26.07.2021.

    Za psihu pogotovo.

  • skija 26.07.2021.

    Ako delam od 5 ujutro do 4 poslijepodne molim savjet kad bi bilo najbolje da vjezbam tih 10 minuta🧐🧐

Komentiraj...
Vidi sve komentare