Lifestyle

Komentari 6

Vježbanje po vrućini: Nemojte pretjerivati i prilagodite ritam

Vježbanje po vrućini: Nemojte pretjerivati i prilagodite ritam

Vježbanje po vrućinama može dodatno opteretiti tijelo pa je važno znati granice i slušati tijelo. Ako ste relativno novi u vježbanju ili se vraćate nakon stanke, trebali biste prilagoditi vježbanje umjerenom intenzitetu

Tjelesna aktivnost po vrućini može biti opasna. Može dovesti tijelo pod povećanu razinu stresa i do bolesti povezanih s vrućinom, uključujući toplinske grčeve, toplotni udar i dehidraciju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Trener Jamie Barnard, otkrio je na što treba paziti:

1. Pijte dosta tekućine

Hidratacija je važna bez obzira u kojim uvjetima vježbate, ali osobito je presudna kada vježbate po vrućini. Kad temperature porastu više se znojite pa pijenje vode pomaže u nadoknadi tekućine izgubljene pretjeranim znojenjem.

2. Nemojte pretjerati

Vježbanje po vrućinama može dodatno opteretiti tijelo, stoga je važno znati granice i slušati tijelo. Ako ste relativno novi u vježbanju ili se vraćate nakon stanke, trebali biste prilagoditi vježbanje umjerenom intenzitetu kako biste smanjili rizik.

Couple jogging outside, runners training outdoors working out in

3. Provjerite vrijeme prije nego što krenete

Trebali biste obratiti posebnu pozornost na vremensku prognozu i izbjegavati vježbanje tijekom najtoplijih razdoblja u danu. Idealno vrijeme bilo bi rano ujutro ili  navečer kada je temperatura malo podnošljivija i manje opasna.

4. Nemojte zaboraviti staviti kremu za sunčanje

Prije nego što krenete vježbati stavite kremu za sunčanje, a pokušajte to učiniti najmanje 30 minuta kako bi tijelo imalo vremena da upije kremu.

5. Nosite pravu opremu

Odlučite se za prozračnu, laganu i široku odjeću koja dopušta znoju da isparava, tako da se možete učinkovito rashladiti. Također, nosite kapu za zaštitu od sunca, piše Healthista.