To je to što me zanima!

Znate li pravilno oprati voće? Ovako se riješite svih bakterija

Jedan od načina kojim ćete zasigurno očistiti svoje voće od pesticida je ako pomiješajte malo sode bikarbone s vodom te ga očistite tom mješavinom prije konzumacije
Vidi originalni članak

Voće i povrće u supermarketima može biti puno bakterija pa se pobrinite da ga prije konzumacije dobro operete.

Prije nego voćku primite u ruke, operite ih. Nema smisla isprati povrće ako ćete na njega ponovno prenositi bakterije.

Sada na red dolazi samo pranje voća i povrća. Pod mlazom vode nježno ga trljajte, a možete se poslužiti i čistom spužvicom na koju ne nanosite deterdžent. Čak i naranče koje gulite trebate isprati jer rukama lako možete prenijeti prljavštinu s kore na pulpu koju jedete.

Namakanje se čini najbolja opcija

Za lisnato povrće, namakanje u vodi najbolja je opcija. To vrijedi i za povrće koje ćete skuhati, a pogotovo za lisnatu salatu. Namočite ju u velikoj zdjeli s puno vode, barem pet minuta. Nakon toga ćete vidjeti da je vidljiva prljavština pala na dno zdjele. Isperite još jednom.

Za maline i jagode bez otrova koristite ocat i sodu bikarbonu

Još jedan od načina kojim ćete zasigurno očistiti svoje voće od pesticida je i ako pomiješajte malo sode bikarbone s vodom te očistite svoje voće prije konzumacije.

Prema količini toksina na vrhu su breskva, jabuka, paprika, trešnja, višnja i nektarine. Maline su na desetom, a jagode na dvanaestom mjestu. Kod malina i jagoda zbog hrapave površine pesticide je teže očistiti, tako da su borovnice puno bolji izbor ako govorimo o bobičastom voću.

Bobičasto voće ne dozrijeva nakon berbe, već se odmah počinje kvariti. Stoga je vrlo važno pravilno ga sačuvati kako bi mogli uživati u njemu još dugo nakon završetka sezone. Osim toga, kupovno voće sadrži velike količine toksina zbog čega ga treba temeljito prati. Kada se toksini nakupe u organizmu mogu izazvati autoimuna oboljenja, kao i kronične bolesti, na što upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija.

LIJEKOVI S VRTNE GREDICE Ukusno voće koje jača imunitet i vid, a spašava i od glavobolje

Alkoholni ocat izvrstan je za ubijanje svih štetnih mikroba na voću. Soda bikarbona je zbog lužnatog sastava dobro sredstvo za izvlačenje štetnih toksina iz voća, što je potvrdila i nova studija Sveučilišta u Massachusettsu. Voće se prvo ostavi namakati u octu dvadeset minuta. Nakon toga se može malo isprati te ostaviti u otopini sode bikarbone i vode. Najbolje je jesti organsko voće ili eko hrvatsko, koje se može isprati samo vodom, savjetuju stručnjaci.

VIRALNI 'HIT' Bizarni izazov: Ljudi jedu voće s korom, sir i kolače s omotom

Idi na 24sata

Komentari 31

  • 07.06.2019.

    od sveg voca najdraze mi ono mesnato, a koliko vidim i zdravije je😉

  • verdax 07.06.2019.

    najsigurnije je nejesti voće

  • 07.06.2019.

    Ja samo potopim u solnu kiselinu kadnije properem domestosom i bude super zdravo skroz

Komentiraj...
Vidi sve komentare