To je to što me zanima!

Znate li što znače ove trakice na bananama i čemu služe?

Okomite trakice slijepljene uz bananu vidjet ćemo čim je ogulimo. Sa svježijih banana se teže skidaju, dok s onih zrelih otpadaju gotovo same. No čemu one zapravo služe?
Vidi originalni članak

Banane su odličan izvor energije i krcate su neophodnim kalijem, ali katkad znaju živcirati s ljepljivim trakicama. To su one trakice koje vam se lijepe za ruke ili se ne daju odlijepiti s banane. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Te trakice zovu se floemi. Riječ je o provodnim tkivima koji opskrbljuju bananu nutrijentima dok raste. Zbog njih postaju ukusne i pune vrijednih tvari. 

Ove trakice sadrže različite vrste vlakana i nutrijenata potrebnih za bananino funkcioniranje dok raste kao plod. Ovisno o tome, ovisi i njihova nutritivna vrijednost za ljude. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Na pitanje mogu li se one jesti odgovorio je Nicholas D. Gillit, stručnjak za anorgansku kemiju i direktor Instituta Dole Nutrition za Huffington Post:

- Da, kao dio banane se mogu jesti! No jesu li ukusne, to je druga priča. Općenito gledajući svi dijelovi voća su zdravi. Jedemo koru jabuka, kruški... mogli bismo jesti i koru banane, uključujući i floeme, ako su nam ukusni. Nema dokaza koji ukazuju na to da su štetni. 

Idi na 24sata

Komentari 78

  • Upala mozga 22.06.2017.

    hebo voce koje nema kospu

  • Acii 21.06.2017.

    Te trakice su tu da zajebavaju... baš mi idu na živce i onda ih za inat pojedem.

  • Mariana C 21.06.2017.

    "To su one trakice koje vam se lijepe za ruke ili se ne daju odlijepiti s banane",halo ljudi,pa nismo se jućer rodili,svi smo vidjeli banane i znamo kako izgledaju.Kad vidim ovakve "poućne" i one "cijeli život krivo radimo..." članke tlak mi skoči na 500,vi i vaše pametovanje,stvarno ste naporni,takve članke pišite djeci od 3 godine:mojistarci definitivno imaju pravo kad kažu da su 24sata najgore hrvatske novine,kad god pomislim da 24sata ne mogu objaviti gluplji i beskorisniji članak,oni me uvijek iznenade.

Komentiraj...
Vidi sve komentare