To je to što me zanima!

Znate li što previše vode čini vašem tijelu? Mučnina, grčevi

Možemo li unijeti previše vode? Što se događa ako ne pijemo dovoljno vode? Odgovore smo potražili u razgovoru s nutricionisticom Natašom Šoštarić
Vidi originalni članak

Voda je jedan od esencijalnih čimbenika života i čini otprilike 60 posto našeg tijela. Čak 98 posto krvi je voda, a i kosti sadrže 30 posto vode. Ona je medij u kojem se odvijaju svi biokemijski procesi u tijelu, zatim je medij u kojem nutrijenti dolaze do naših stanica i bez nje ne bismo mogli preživjeti više od četiri dana. U vodi se otapa sol odgovorna za sve biokemijske reakcije u tijelu, piše Ordinacija.hr. 

Voda pomaže u regulaciji krvnog tlaka i tjelesne temperature, čisti naše tijelo od nakupljenih toksina te osigurava normalan dotok kisika do svih stanica, potpomaže probavu i izbacivanje štetnih tvar van organizma. Nalazi se i u limfi koja koja je važan dio imunosnog sustava.

Preporuka je dnevno unositi 1,5 do dvije litre vode, čak i ako ne osjećamo žeđ. Kao i obroke, unos vode je potrebno rasporediti kroz dan. Dobro je započeti dan s tri decilitra vode natašte. Također se preporuča nakon svakog obroka popiti tri decilitra vode, što nas kroz dan dovodi do optimalnih 1,5 do dvije litre vode. Naravno, unos vode je individualan i ovisi o nekoliko faktora: o količini hrane koju jedemo, dobi, spolu, težini, visini, bolesti i režimu tjelesne aktivnosti.

Kako djeluje previše vode u organizmu čitajte na Ordinacija.hr.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • ubi.se.od.posla 25.06.2015.

    glup sam i ne razumijem tko si moze (vremenski i organizacijski) priustiti 5 obroka na dan da bi planirao unos vode,pa moram se baviti samo sa sobom, ili ne?!

  • 24.06.2015.

    kako nam idete na k....procitajte ovdje

  • samo naprijed 24.06.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare