To je to što me zanima!

Znate li zašto banane na tržnici često vise na špagi? To je super trik koji i vi možete isprobati

Najpoznatiji trik čuvanja banana je omatanje stabljike koja ih drži na okupu plastičnom folijom, i to tako da folijom prođete i između stabljike i svake banane - što je bolje omotanja, dulje će trajati
Vidi originalni članak

Banane se beru zelene, a počinju sazrijevati čim su ubrane jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog plina koji ubrzava dozrijevanje. Kada su obješene na kuki ili špagi, tada se proces sazrijevanja usporava. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

To je razlog zašto trgovci na tržnicama često banane drže na špagi. Također, na taj način, držeći ih podalje, štite ostalo voće koje prodaju - da etilen iz banana ne bi ubrzao njihovo kvarenje. Ovo je samo jedan od trikova kako čuvati banane koji možete isprobati u svom domu, a tu su još neki:

Kupite zelenije banane

Ovo je najlakši način da vam banane u domu potraju dulje, a ne istrunu. Banane se beru zelene i vremenom sazrijevaju, pa ako ih nećete odmah sve pojesti, u trgovini kupite nekoliko žutih i nekoliko zelenijih banana.  

ZGODNE INFORMACIJE Trikovi kako narezati luk bez suza, a postoji i vrsta luka od kojeg oči neće biti uplakane

Zamotajte stabljiku u plastičnu foliju

To zbilja pomaže da banane ne postanu prezrele u kratkom vremenu. Omotajte plastičnu foliju oko stabljike koja drži banane na okupu i to tako da folijom prođete i između banana i oko stabljike - da bude što bolje omotana. 

Zrele banane stavite u hladnjak

Jedno od glavnih pravila skladištenja banana je da ih nikada ne čuvate u hladnjaku. Ali, ako imate vrlo zrele banane, a još ih ne želite iskoristiti, tada je najpametnije staviti ih u hladnjak i tako usporiti proces dodatnog sazrijevanja.

MENTALNO I TJELESNO ZDRAVLJE Kako se hranite? Evo zašto je važno jesti svježe voće i povrće

Višak zamrznite

Zamrzavanje banana jedan je od najjednostavnijih načina da se sačuvaju za buduću upotrebu. Ali, ne stavljajte ih u ledenicu cijele s korom, već narežite ih ogulite pa izrežite na kolutove, dobro zatvorite u vrećice i tako smrznite.

Možete ih smrznuti i cijele, bitno je da uklonite koru. Takve banane kasnije možete koristiti za pripremu slastica, prenosi Reader's Digest. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • mars7 17.03.2024.

    najbolje voce

  • fui24h 17.03.2024.

    Mmm volim banane.🍌

  • ZlatkoHH 17.03.2024.

    upravo radi toga ih i ja imam uvijek na špani na balkonu. Tako traju barem 30-40% dulje, bez obzira na godišnje doba.

Komentiraj...
Vidi sve komentare