To je to što me zanima!

Znate li zašto djeveruše imaju iste haljine? Razlog je jeziv...

Sve do viktorijanskog doba, mlada i djeveruše odijevale su se u iste haljine, a tek je kraljica Viktorija postavila trend bijele vjenčanice. Do tada su djeveruše bile tu da se mlada uklopi u masi
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Spajalice kao glavni motiv nove kolekcije nakita Virgila Abloha

Jeste li se ikada zapitali zašto su djeveruše uvijek u istim haljinama. Razlog tomu seže daleko u povijest i nije nimalo romantičan, više jeziv. Dakle, taj običaj datira još iz doba starih Rimljana. Djeveruše su služile kao mamac zlim duhovima i bivšim partnerima mladenke. 

Tada su sirote djeveruše nosile jednake haljine kao i mladenka, a što ih je bilo više, to je bila manja šansa da će zli duhovi ili bivši partner napasti pravu mladenku. Uloga djeveruša bila je zbunjivanje tih neželjenih gostiju, a ne da lijepo izgledaju uz mladenku. Biti djeveruša u to doba svakako nije bilo nešto što bi bilo koja žena poželjela, piše Bustle.

'ZAGOVARALI SU POROKE' Zbog slike poljupca na Fejsu par iz Irana završio u zatvoru

- Djeveruše su bile mamci. Vrzmale su se po vjenčanju i izgledale isto kao i mladenka, koja je zbog toga mogla nesmetano doći do oltara - kaže Samantha Bellinger, autorica i organizatorica vjenčanja. 

U viktorijansko doba je kraljica Viktorija postavila trend bijele vjenčanice, ali običaj odijevanja djeveruša u iste haljine je ostao.

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Ne bacajte ih: Ove vrećice imaju osam genijalnih primjena

POGLEDAJTE VIDEO Dean Kotiga: #ZAJEDNO24SATA

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Zivjela Cenzura! 26.05.2020.

    To je jezivo, a ljudi koji na sprovodima i za vrijeme žalovanja nose crninu, nije? Razlog za nošenje crnine je sličan kao i uniformnost ovdje, da duh pokojnika ne "napadne" članove obitelji. Ono što je još jezivije je to da oni koji nose crninu to rade da bi drugima pokazali da žaluju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare