To je to što me zanima!

Zzz-mailanje mjesečara zbuni prijatelje porukama

Somnabulisti spavajući jedu, kuhaju i sviraju glazbene instrumente, autom kreću na put, a najnoviji je poremećaj slanje nesuvislih mailova
Vidi originalni članak

U Toledu je 44-godišnja gospođa ustala u snu, sjela za radni stol u drugoj prostoriji, uključila računalo, spojila se na internet i spavajući ukucala korisničko ime te lozinku za pristup elektroničkoj pošti. Napisala je tri nesuvisla maila prijateljima. U nekima nije poštovala pravila pravopisa, a u drugima jest. Nakoliko dana poslije stizali su odgovori zbunjenih primatelja u kojima je mogla vidjeti što je napisala: 
- Dođi sutra i riješi već jednom prokleti problem. Večera i piće u četiri sata. Ponesi isključivo vino i kavijar. - 
Drugi je mail bio kratak:
- Koji ti je ...-
Nova inačica mjesečarenja nazvana je jednostavno “zzz-mailanje” No spavajuće dopisivanje je samo nanjoviji poremećaj na listi aktivnosti koje ljudi obavljaju a ad toga nisu niti svjesni.  Do sada su prijavljeni kuhanje, sviranje glazbenog instrumenta (što je izludilo susjede, ali spavač se nije probudio), a neki su mjesečari spavajući sjeli za upravljač i krenuli na putovanje. U rijetkim je slučajevima hodanje u snu uključivalo agresivne radnje poput seksualnog napastovanja i pokušaja ubojstva. Kod manje ekstremnih mjeserčara, epizoda somnabulizma najčešće traje nekoliko minuta do pola sata i uključuje nepredvidljivo ponašanje.

Somnabulizam se najšće javlja u djece i adolescenata, a stručnjaci tvrde kako nema razloga za strah jer prestaje u pubertetu. Mjesečarenje zna biti i neugodno: djeca katkad otvore vrata ormara i pomokre se ili izlaze na balkon dovodeći se u opasnost.

Mjesečarenje se pojavljuje u dubljim fazama sna. Tad je teže probuditi spavača, a ako se to i dogodi, bit će pospan i dezorijentiran. Prepoznaju se prema govorenju u snu, teško ih je probuditi, izgledaju omamljeno, nespretni su, ne odgovaraju kad im se obrati te sjede u krevetu i ponavljaju određene radnje kao trljanje očiju ili igranje pidžamom

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare