To je to što me zanima!

Kamenac na zubima najčešći je problem oralne higijene psa

Problemi sa zubima mogu pogoršati opće stanje organizma, kao i uzrokovati gastritis, infekciju srčanih zalistaka, bolesti jetre, bubrega te druge bolesti
Vidi originalni članak

Ana Validžić poput mnogih vlasnika pasa subotnje lijepo vrijeme iskoristila je za posjet "psećem zubaru" u sklopu Međunarodnog dana zaštite životinja na zagrebačkom Bundeku. Dok je Anin ljubimac Totti strpljivo čekao da mu se pregledaju zubi, stručnjake koji su dežurali na štandu Eukanube pitali smo koliko su Hrvati educirani o oralnoj higijeni svojih ljubimaca. 

Prevencija počinje odabirom hrane već od najranije dobi psa i to odabirom dehidrata koji ima zaštitni mehanizam kojim se sprečava stvaranje zubnog kamenca

Oko 80 posto pasa ima zubni kamenac

– Vlasnici su sve više svjesni problema što dokazuje veliki interes za današnji pregled zuba, a  najviše se raspituju kako spriječiti i liječiti stvaranje zubnog kamenca - rekla nam je Slavica Kordun iz veterinarske ambulante Vet-Point.

Dodaje kako je najvažnija prevencija, ali kada dođe do problema potrebna je stručna pomoć, jer se ispod kamenca obično razvija karijes da bi sve rezultiralo pokvarenim zubima. Također, problemi sa zubima mogu pogoršati opće stanje organizma, uzrokovati upalu zubnog mesa, infekciju srčanih zalistaka, bolesti jetre, bubrega i druge bolesti.

Kako prepoznati zubni kamenac?

Gordana Štojs-Kozjak iz Eukanube rekla nam je da u Hrvatskoj 80 posto pasa ima probleme s zubima, a glavni krivac je već spomenuti  kamenac koji u većini slučajeva nastaje neposredno nakon obroka. Prevencija zato počinje pravilnim  odabirom hrane već od najranije dobi. 

- Vlasnicima savjetujemo da odaberu dehidrat  koji ima zaštitni mehanizam. Njime se sprečava stvaranje kamenca. Korisne su i tvrde žvakalice za pse, a vlasnicima preporučujemo posjet veterinaru ako uoče  simptome poput neugodnog zadaha, žutu boju oko korijena zuba i krvarenje desni - zaključuje Štojs-Kozjak.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • delitza 16.10.2012.

    Najbolje čišćenje kamenca s psećih zuba je pustiti psa neka kopa i žvače iskopano korijenje - na taj način si sami sve poskidaju. Probali smo keficu i pseću zubnu pastu, skoro bankrotirali na raznoraznim dentasticks-ima, koščurinama i sl. i na kraju nam frajerica pokaže kak se to radi :) Samo treba pronaći dobru livadu gdje se to smije raditi. Ono malo zemlje što ostane među zubima ode s prvim pijenjem vode.

  • andrea1 07.10.2012.

    Imam kujicu 11 godina staru, ni traga karijesu, veterinar se čudi. Ne jede ništa preposebno, kombiniram dehidriranu hranu za pse ujutro a navečer ono što smo ručali mi. Ali zato je mačak već izgubio pola zubi, a i ono što mu je ostalo zna gadno ugristi kad je mrzovoljan, a takav je 22 sata dnevno :/

  • bbbdado 07.10.2012.

    Drago mi je da se vodi briga o našim ljubimcima. Oni su naše blago i točna je ona stara poslovica "tko ne voli životinje ne voli ni ljude."

Komentiraj...
Vidi sve komentare