Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Kamenac na zubima najčešći je problem oralne higijene psa

Problemi sa zubima mogu pogoršati opće stanje organizma, kao i uzrokovati gastritis, infekciju srčanih zalistaka, bolesti jetre, bubrega te druge bolesti

Eukanuba
Foto: Eukanuba
13 komentara

Ana Validžić poput mnogih vlasnika pasa subotnje lijepo vrijeme iskoristila je za posjet "psećem zubaru" u sklopu Međunarodnog dana zaštite životinja na zagrebačkom Bundeku. Dok je Anin ljubimac Totti strpljivo čekao da mu se pregledaju zubi, stručnjake koji su dežurali na štandu Eukanube pitali smo koliko su Hrvati educirani o oralnoj higijeni svojih ljubimaca. 

Prevencija počinje odabirom hrane već od najranije dobi psa i to odabirom dehidrata koji ima zaštitni mehanizam kojim se sprečava stvaranje zubnog kamenca

Oko 80 posto pasa ima zubni kamenac

– Vlasnici su sve više svjesni problema što dokazuje veliki interes za današnji pregled zuba, a  najviše se raspituju kako spriječiti i liječiti stvaranje zubnog kamenca - rekla nam je Slavica Kordun iz veterinarske ambulante Vet-Point.

Dodaje kako je najvažnija prevencija, ali kada dođe do problema potrebna je stručna pomoć, jer se ispod kamenca obično razvija karijes da bi sve rezultiralo pokvarenim zubima. Također, problemi sa zubima mogu pogoršati opće stanje organizma, uzrokovati upalu zubnog mesa, infekciju srčanih zalistaka, bolesti jetre, bubrega i druge bolesti.

Kako prepoznati zubni kamenac?

Gordana Štojs-Kozjak iz Eukanube rekla nam je da u Hrvatskoj 80 posto pasa ima probleme s zubima, a glavni krivac je već spomenuti  kamenac koji u većini slučajeva nastaje neposredno nakon obroka. Prevencija zato počinje pravilnim  odabirom hrane već od najranije dobi. 

- Vlasnicima savjetujemo da odaberu dehidrat  koji ima zaštitni mehanizam. Njime se sprečava stvaranje kamenca. Korisne su i tvrde žvakalice za pse, a vlasnicima preporučujemo posjet veterinaru ako uoče  simptome poput neugodnog zadaha, žutu boju oko korijena zuba i krvarenje desni - zaključuje Štojs-Kozjak.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message