To je to što me zanima!

Maltezer: Savršen mali pas za stan, ali ne i igračka za djecu!

Maltezeri se dobro slažu s djecom, ali ne dozvolite da se djeca prema njima ponašaju kao prema igračkama. Iako sitne građe psi su to koji vole šetnje i trčanje za lopticama
Vidi originalni članak

Maltezer, pas kompaktne građe tijela raspona visine od 20 do 25 centimetara,  teškog maksimalno četiri kilograma koje je prekriveno  gustom bijelom dlakom  spada među najpopularnije pasmine pasa na svijetu.  

Na kompaktnom tijelu ističe se zaobljena glava s istaknutim  očima i nosom crne boje te  kratke noge s okruglim šapama maltezeri svoju popularnost mogu zahvaliti temperamentu pasmine.

Maltezeri  su tipični predstavnici pasa za društvo koji su vezani za svoje vlasnike. Teško podnose ostavljanje kod kuće. Iako sitni rastom obožavaju se igrati, a zahvaljujući inteligenciji lagano ih je dresirati. 

 Miroljubivi su psi, ali osjete li opasnost na istu će vlasnike upozoriti glasnim lajanjem. Vlasnici maltezera često se pitaju 

Budući da su maleni rastom, ne linjaju se i nemaju miris maltezeri su idealni psi za stan. Budući da im dlaka ne pada sama potrebno ih je svaki dan češljati i čistiti uši. 

Također, obratiti pažnju na higijenu očiju (čišćenje krmelja i kapanje odgovarajućim kapima)  jer većina maltezera ima problema s pretjeranim suzenjem očiju. Osim vizualno (smeđi tragovi oko očiju) kod pasa to može izazvati ozbiljnije probleme.

Maltezeri se dobro slažu s djecom, ali ne dozvolite da se djeca prema njima ponašaju kao prema igračkama. 

Iako sitne građe maltezeri vole šetnje i aktivnu igru (poput trčanja za lopticom). Ne omogućite li im to, već im šetnje zamijenite nošenjem u naručju ili zajedničkim odlascima 'na kave' tijekom kojih će pas većinom sjediti u vašem krilu  od inteligentnih i miroljubivih pasa stvorit ćete psa s ozbiljnim problemima u ponašanju. 

Očituje se to 'živčanim lajanjem' na sve što se kreće. To nije karakteristika pasmine već znak da pas ima problema s ponašanjem.   

Maltezeri koji agresivno laju i reže na druge pse najčešće to čine jer ih vlasnici, iz straha da ih ne ozlijede od malena nisu puštali da se druže s psima većima od sebe. Čine to iz straha. 

Vlasnicima takvih maltezera ponašanje njihovih ljubimaca, pogotovo kad iz sigurnosti naručja laju na velike pse čini se simpatično. Sve dok veliki psi ne uzvrate istom mjerom. 

Primijetite li takvo ponašanje kod svog psića nikad nije kasno odvesti ga u školicu za pse.

Kako bi to izbjegli pročitajte kako izbjeći sindrom malog psa

Zanimljivosti o pasminama:


Pasmine pasa - zanimljivosti:

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a želite li da vaš pas bude dio galerije iznad članka fotografije s imenom psa pošaljite nam na ljubimci@24sata.hr

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Pasmine pasa - zanimljivosti

Srednji šnaucer

Čehoslovački vučji pas

Zlatni retriver

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Bigl

Mops

Tajlandski gonič

Bordoška doga

Brazilski pas

Doberman

Njemački bokser

Pudla

Belgijski ovčar

Irski vučji hrt

Njemačka doga

Engleski buldog

Njemački ovčar

Bernski planinski pas

Maltezer

Karabash

Idi na 24sata

Komentari 6

  • VanjaMaksimovic 03.12.2015.

    Ja sam bila jedna od onih koji ne vole pse u kući i bila sam najveći protivnik toga. ...dobila sam maltezera prelepog za rodjendan i on je sada član porodice.jedno predivno umiljato biće koje ja obozavam! Tek sada razumem ljude koji su se vezali za svoje kućne ljubimce i sve im činili. ...moj suprug ga mnogo puta pita: Cezare gde si bio svih ovih godina da nas usrecis!!

  • KatarinaKostervajn 03.01.2015.

    jel znate mozda koga da ima za prodat il poklanja?

  • KristinaAntolković 16.04.2014.

    Imam maltezera Mrvicu, star je 3,5 godine. To je prepametan mali pas, prekrasan i jako jako privržen. Ogromna je maza, ali isto tako ima i svoju volju tako da je nemoguće pretvoriti ga u igračku :). Obožava šetnje i kad je njegovo vrijeme za šetnju ne da mi mira tako dugo dok se ne spremim i ne odemo van. Jako je vezan uz mene i ako sam na primjer bolesna, on "boluje " skupa sa mnom, tj. leži pored mene i čuva me. Ako moram nekud otputovati, a ne mogu ga povesti sa sobom, ne znam tko je od nas dvoje tužniji. Uglavnom, savršen mali pas za stan ili kuću. Nema mirisa, ne linja se. Jedina obaveza je češljanje svaki dan, šetnje i što više pažnje :).

Komentiraj...
Vidi sve komentare