To je to što me zanima!

Lijep, ali opasan: Morski pas modrulj stanuje i u Hrvatskoj

Modrulj se smatra najopasnijim morskim psom Jadrana jer ga poput velike bijele psine privlači krv pa zabunom, vrebajući ribe i ostali plijen može napasti čovjeka
Vidi originalni članak

Modrulj, vrsta morskog psa koja je stalni stanovnik Jadrana u Hrvatskoj je poznata kao pas modrac.

Smatra se jednim od najopasnijih na svijetu i najopasnijim morskim psom Jadrana jer ga poput velike bijele psine privlači krv pa zabunom, vrebajući plijen poput riba, ali i galebova koji plivaju na površini mora može napasti čovjeka.

Oprezni morski psi

 Ipak, na globalnoj razini to se događa rijetko. Modrulji su oprezni morski psi koji žive u dubinama, rijetko se približavajući obali. Čine to uglavnom u zimskim mjesecima.

Osim što ih smatraju najopasnijim ( uz velikog bijelog) mnogi smatraju se najljepšim morskim psima na svijetu. 

Snažan i brz morski pas

Riječ je o snažnoj životinji prepoznatljivoj po tijelu koje ima oblik torpeda koje mu omogućuje kretanje morskim dubinama brzinom od 35 do 90 km/h što ih čini jednim od najbržih morskih pasa na svijetu. Na tijelu se ističu dugačke i šiljate peraje, njuška i velike oči. 

Zubi modrulja su trokutasti i nazubljeni s oštrim rubovima. Omogućuje im to hvatanje skliskih riba i glavonožaca Zubi im cijeli život rastu odnosno kako jedni otpadnu drugi im narastu. 

Ugrožena vrsta

Ova vrsta morskog psa ime je dobila po modroj boji tijela. Prosječno narastu između tri i pol i četiri metra, a teški su do 150 kilograma.

Uz njih se veže još jedno 'naj'. Modrulj je morski pas koji vrlo rado viđen gost kao ulov na parangalima i ribarskim mrežama te ih se zbog pretjeranog izlova smatra i jednom od najugroženijih vrsta morskih pasa u svijetu, ali i Hrvatskoj. 

Velika bijela psina: Morski pas koji izaziva strahopoštovanje

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare