Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Lijep, ali opasan: Morski pas modrulj stanuje i u Hrvatskoj

Lijep, ali opasan: Morski pas modrulj stanuje i u Hrvatskoj
4

Modrulj se smatra najopasnijim morskim psom Jadrana jer ga poput velike bijele psine privlači krv pa zabunom, vrebajući ribe i ostali plijen može napasti čovjeka

VIDEO

Modrulj, vrsta morskog psa koja je stalni stanovnik Jadrana u Hrvatskoj je poznata kao pas modrac.

Smatra se jednim od najopasnijih na svijetu i najopasnijim morskim psom Jadrana jer ga poput velike bijele psine privlači krv pa zabunom, vrebajući plijen poput riba, ali i galebova koji plivaju na površini mora može napasti čovjeka.

Oprezni morski psi

 Ipak, na globalnoj razini to se događa rijetko. Modrulji su oprezni morski psi koji žive u dubinama, rijetko se približavajući obali. Čine to uglavnom u zimskim mjesecima.

Osim što ih smatraju najopasnijim ( uz velikog bijelog) mnogi smatraju se najljepšim morskim psima na svijetu. 

Snažan i brz morski pas

Riječ je o snažnoj životinji prepoznatljivoj po tijelu koje ima oblik torpeda koje mu omogućuje kretanje morskim dubinama brzinom od 35 do 90 km/h što ih čini jednim od najbržih morskih pasa na svijetu. Na tijelu se ističu dugačke i šiljate peraje, njuška i velike oči. 

Zubi modrulja su trokutasti i nazubljeni s oštrim rubovima. Omogućuje im to hvatanje skliskih riba i glavonožaca Zubi im cijeli život rastu odnosno kako jedni otpadnu drugi im narastu. 

Ugrožena vrsta

Ova vrsta morskog psa ime je dobila po modroj boji tijela. Prosječno narastu između tri i pol i četiri metra, a teški su do 150 kilograma.

Uz njih se veže još jedno 'naj'. Modrulj je morski pas koji vrlo rado viđen gost kao ulov na parangalima i ribarskim mrežama te ih se zbog pretjeranog izlova smatra i jednom od najugroženijih vrsta morskih pasa u svijetu, ali i Hrvatskoj. 

Velika bijela psina: Morski pas koji izaziva strahopoštovanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode