To je to što me zanima!

Otkrivamo gdje i na koji način kupiti guštera, zmiju, pauka...

Kod kupnje životinju obavezno treba pregledati i utvrditi da li je zdrava te da nema vanjskih parazita, grinja i krpelja. Važno je i provjeriti da li je vrsta zaštićena ili ne
Vidi originalni članak

Gdje kupiti guštera, zmiju, pauka ili neku drugu egzotičnu životinju te na što pritom paziti?! Pitanja su to koja zanimaju mnoge koji se odluče za ovakvu vrstu ljubimaca.

Odgovore smo potražili kod Danijele Moretić, iskusne teraristice i vlasnice osam zmija i tri guštera. 

Većina vlasnika, budući da je za kupnju egzotičnih životinja u inozemstvu potrebna posebna dozvola ljubimca kupuje u Hrvatskoj. Mogu se kupiti u pet shopovima ili od uzgajivača. 

Kod kupnje životinju obavezno treba pregledati i utvrditi da li je zdrava te provjeriti da nema vanjskih parazita, grinja i krpelja. Zbog takvih stvari preporučuje se kupnja direktno kod uzgajivača. 

Izvan Hrvatske raznovrsnija ponuda

Osobno, naša sugovornica često posjećuje terarističke burze u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji gdje je ponuda raznovrsnija. Cijene životinja slične su kao u Hrvatskoj, ali oprema je jeftinija. 

Ulaskom u Europsku uniju posebne dozvole potrebne za kupnju životinja izvan Hrvatske neće biti potrebne, a samim time i kupnja će biti jednostavnija.

Prije kupnje, bez obzira gdje se kupuje vlasnik treba provjeriti da li se životinja nalazi na popisu zaštićenih životinjskih vrsta ( CITES lista).  Ako se ne nalazi životinja se može se kupiti kao i svaki drugi kućni ljubimac.

Zaštićene vrste kao kućni ljubimci

U slučaju da se za ljubimca nabavlja zaštićena vrsta procedura je kompliciranija. Od onoga tko vam životinju prodaje potrebno je dobiti CITES potvrdu ili potvrdu ovlaštenog uzgajivača o CITES životinji. 

Ta potvrda s popunjenim obrascem u roku od mjesec dana od dana nabavke životinje mora se poslati Ministarstvu zaštite okoliša i prirode koje vodi evidenciju o držateljima CITES životinja. 

Ministarstvo podatke o vlasniku i životinji unosi u registar, a povremeno može i poslati inspekciju koje će utvrditi da li životinja ima adekvatne uvjete, u skladu s propisima. 

Kada životinja ugine vlasnik ju također treba prijaviti.

KORISNI LINKOVI:

Pravilnik o uvjetima držanja zaštićenih životinja u zatočeništvu

Obrasci potrebni za traženje potvrde za uzgoj i držanje zaštićenih vrsta 

Savjeti za buduće vlasnike pauka, zmija, guštera...

Idi na 24sata

Komentari 14

  • NensyMarsic_1 31.05.2015.

    Ja oduvijek želim pauka za kućnog ljubimca, ali nikad ga nisam imala jer se moja mama boji pauka... :(

  • helenaaaaa 26.04.2014.

    Ja oduvijek želim zmiju. To su mi predivne životinje,i najviše bi željela pitona, kad sam ga vidjela u zoo vrtu odmah sam se zaljubila u njih , imam velik terarij. Prije sam imala leopard gekona, sad imam malu zelenu iguanu, predivna je.Narast će samo malo više dva metra haha :)

  • frenkisd 10.04.2013.

    zečevi pa kad naraste u gulaš

Komentiraj...
Vidi sve komentare