Obavijesti

Ljubimci

Komentari 14

Otkrivamo gdje i na koji način kupiti guštera, zmiju, pauka...

Otkrivamo gdje i na koji način kupiti guštera, zmiju, pauka...
4

Kod kupnje životinju obavezno treba pregledati i utvrditi da li je zdrava te da nema vanjskih parazita, grinja i krpelja. Važno je i provjeriti da li je vrsta zaštićena ili ne

VIDEO

Gdje kupiti guštera, zmiju, pauka ili neku drugu egzotičnu životinju te na što pritom paziti?! Pitanja su to koja zanimaju mnoge koji se odluče za ovakvu vrstu ljubimaca.

Odgovore smo potražili kod Danijele Moretić, iskusne teraristice i vlasnice osam zmija i tri guštera. 

Većina vlasnika, budući da je za kupnju egzotičnih životinja u inozemstvu potrebna posebna dozvola ljubimca kupuje u Hrvatskoj. Mogu se kupiti u pet shopovima ili od uzgajivača. 

Kod kupnje životinju obavezno treba pregledati i utvrditi da li je zdrava te provjeriti da nema vanjskih parazita, grinja i krpelja. Zbog takvih stvari preporučuje se kupnja direktno kod uzgajivača. 

Izvan Hrvatske raznovrsnija ponuda

Osobno, naša sugovornica često posjećuje terarističke burze u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji gdje je ponuda raznovrsnija. Cijene životinja slične su kao u Hrvatskoj, ali oprema je jeftinija. 

Ulaskom u Europsku uniju posebne dozvole potrebne za kupnju životinja izvan Hrvatske neće biti potrebne, a samim time i kupnja će biti jednostavnija.

Prije kupnje, bez obzira gdje se kupuje vlasnik treba provjeriti da li se životinja nalazi na popisu zaštićenih životinjskih vrsta ( CITES lista).  Ako se ne nalazi životinja se može se kupiti kao i svaki drugi kućni ljubimac.

Zaštićene vrste kao kućni ljubimci

U slučaju da se za ljubimca nabavlja zaštićena vrsta procedura je kompliciranija. Od onoga tko vam životinju prodaje potrebno je dobiti CITES potvrdu ili potvrdu ovlaštenog uzgajivača o CITES životinji. 

Ta potvrda s popunjenim obrascem u roku od mjesec dana od dana nabavke životinje mora se poslati Ministarstvu zaštite okoliša i prirode koje vodi evidenciju o držateljima CITES životinja. 

Ministarstvo podatke o vlasniku i životinji unosi u registar, a povremeno može i poslati inspekciju koje će utvrditi da li životinja ima adekvatne uvjete, u skladu s propisima. 

Kada životinja ugine vlasnik ju također treba prijaviti.

KORISNI LINKOVI:

Pravilnik o uvjetima držanja zaštićenih životinja u zatočeništvu

Obrasci potrebni za traženje potvrde za uzgoj i držanje zaštićenih vrsta 

Savjeti za buduće vlasnike pauka, zmija, guštera...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'
LUDI ZA EUROSONGOM

Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'

Jordan, Michael i Hrvat s australskim državljanstvom Antony veliki su fanovi Eurosonga i prate ovo natjecanje već 20-ak godina. Baby Lasagna im je hit, a zbog njegovog nastupa, ali i drugih, ustat će u 3 ujutro!