To je to što me zanima!

Zelene 'strelice' prijete psima i mačkama! Uočite ih na vrijeme

Klas trave ozbiljna je prijetnja za ljubimce. Budući da ima oštar vrh poput strelice zabija se u dlaku, između prstiju, a ugroženi su i dijelovi tijela poput očiju i ušiju
Vidi originalni članak

Gradske livade tijekom proljeća skrivaju brojne opasnosti za pse i mačke. Uz krpelje i otrovne biljke među njih svakako spada i klas trave, zelena biljka među vlasnicima poznata i kao divlji ječam/pšenica.

Također, neki je zbog izgleda nazivaju 'strelicama'. Upravo tako se klas trave ponaša. 

Zabija se poput strelice

 Klas trave, budući da ima oštar vrh poput strelice zabija se u dlaku, između prstiju na, a ugroženi su i dijelovi tijela poput očiju i ušiju. Ne skine li ih se na vrijeme mogu prouzročiti ozbiljne probleme poput puknuća bubnjića. 

U početnom stadiju lako ih je uočiti  ukloniti rukom. Ne uočite li ih na vrijeme u većini slučajeva nećete ih moći sami izvaditi. Naprotiv, nećete niti znati da se nalaze u vašem ljubimcu, dok vas on na to ne upozori. 

Pripazite na ove simptome

Kako? Ako je klas ušao u uho pas ili mačka pokušati će ga izbaciti 'luđački' tresući glavom ili trljajući se o pod i/ili namještaj.

 U slučaju da se zabio i ušao u šapu pas će početi šepati i lizati mjesto ulaska koje će se često zagnojiti i nateći. Uđe li klas pak u nos životinje ona će ga pokušati izbaciti kihanjem. 

Općenito, pas ili mačka ponašati će se drugačije nego inače. Navedeni simptomi mogu ukazivati i na neke druge probleme, ali svakako su znak da morate posjetiti veterinara.

Pregled ljubimca

Najčešća pogreška vlasnika jest da čekaju da klas ispadne sam od sebe. To se neće dogoditi i zabije li se previše neće ga biti moguće izvaditi bez operacije. 

Savjetujemo vam zato da budete oprezni tijekom šetnji, pogotovo nakon košnji livada. Nakon šetnji ljubimca pregledajte od 'glave do pete'. 

Tako ćete na psima i mačkama osim klasova trave najlakše uočiti i krpelje. 

O drugim biljkama opasnim za pse i mačke pisali smo OVDJE.

Kako ukloniti krpelja možete pogledati OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • JosipaPerković 07.07.2013.

    mi smo prošle godine išli na operaciju uha,jej ju je bilo nemoguće izvaditi ta trava mu je ušla za pet sekundi,veterinar je pokušavao bez uspavljivanja ali se pas stalno drmao i cvilio jer ga je boljelo i na kraju operacija,a inače imamo sa tim problema jer ima dugačke i dlakave uši,mrzim tu travu,jučer sam ga šišala i svuda ih je imao najviše u šapama,odvratna travuljina

  • user_264972 06.07.2013.

    mrzim ove strelice .... laste kako ih zovu.. nasrecu nikad nismo imali problema...

  • MelitaVukušić 06.07.2013.

    prije par dana baš takvu strelicu sam izvadila svom čupavom psu - iz oka!!! u početku nisam ni vidjela,jer ima duge šiške preko očiju. no,kad se počeo češati o mene,vidjela sam da mu je ispod očiju mokro,smrdljivo,kao po upali...prvo sam pomislila da ga je propuh negdje ošinuo,no kad mi je vetica rekla da pogledam nema li slučajno tu travu u oku....i bila je u pravu!!!! uspjela sam je sama izvaditi jer kad sam mu raširila kapak,virila je mala vlat trave,dovoljno da je uspijem uhvatiti pincetom! na kraju,onaj oštri kraj bio je skroz iza oka,pun gnoja...par dana mazala sam tobrexom i prošlo! siroće malo,baš se napatio! :/

Komentiraj...
Vidi sve komentare