Obavijesti

Ljubimci

Komentari 5

Zelene 'strelice' prijete psima i mačkama! Uočite ih na vrijeme

Zelene 'strelice' prijete psima i mačkama! Uočite ih na vrijeme
3

Klas trave ozbiljna je prijetnja za ljubimce. Budući da ima oštar vrh poput strelice zabija se u dlaku, između prstiju, a ugroženi su i dijelovi tijela poput očiju i ušiju

VIDEO

Gradske livade tijekom proljeća skrivaju brojne opasnosti za pse i mačke. Uz krpelje i otrovne biljke među njih svakako spada i klas trave, zelena biljka među vlasnicima poznata i kao divlji ječam/pšenica.

Također, neki je zbog izgleda nazivaju 'strelicama'. Upravo tako se klas trave ponaša. 

Zabija se poput strelice

 Klas trave, budući da ima oštar vrh poput strelice zabija se u dlaku, između prstiju na, a ugroženi su i dijelovi tijela poput očiju i ušiju. Ne skine li ih se na vrijeme mogu prouzročiti ozbiljne probleme poput puknuća bubnjića. 

U početnom stadiju lako ih je uočiti  ukloniti rukom. Ne uočite li ih na vrijeme u većini slučajeva nećete ih moći sami izvaditi. Naprotiv, nećete niti znati da se nalaze u vašem ljubimcu, dok vas on na to ne upozori. 

Pripazite na ove simptome

Kako? Ako je klas ušao u uho pas ili mačka pokušati će ga izbaciti 'luđački' tresući glavom ili trljajući se o pod i/ili namještaj.

 U slučaju da se zabio i ušao u šapu pas će početi šepati i lizati mjesto ulaska koje će se često zagnojiti i nateći. Uđe li klas pak u nos životinje ona će ga pokušati izbaciti kihanjem. 

Općenito, pas ili mačka ponašati će se drugačije nego inače. Navedeni simptomi mogu ukazivati i na neke druge probleme, ali svakako su znak da morate posjetiti veterinara.

Pregled ljubimca

Najčešća pogreška vlasnika jest da čekaju da klas ispadne sam od sebe. To se neće dogoditi i zabije li se previše neće ga biti moguće izvaditi bez operacije. 

Savjetujemo vam zato da budete oprezni tijekom šetnji, pogotovo nakon košnji livada. Nakon šetnji ljubimca pregledajte od 'glave do pete'. 

Tako ćete na psima i mačkama osim klasova trave najlakše uočiti i krpelje. 

O drugim biljkama opasnim za pse i mačke pisali smo OVDJE.

Kako ukloniti krpelja možete pogledati OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana