To je to što me zanima!

Zlostavljače pasa iz Pule i Sl. Broda čekaju zatvorske kazne

Novi Kazneni zakon koji je stupio na snagu s prvim danom 2013. ukinuo je mogućnost da se za ubijanje ili mučenje životinja propisuje novčana kazna
Vidi originalni članak

Sasvim je sigurno da će zlostavljač ili više njih koji su u Ližnjanu kraj Pule  psu Mišku ubacili petardu u usta biti kažnjeni zatvorskom, a ne novčanom kaznom. Isto se odnosi i na manijake iz Slavonskog Broda koji su psiću raznijeli šape.

Novi Kazneni zakon koji je stupio na snagu s prvim danom 2013. ukinuo je mogućnost da se za ubijanje ili mučenje životinja propisuje novčana kazna, kao što je to bilo u starom Zakonu.

Novi zakon pooštrio kazne

Umjesto dosadašnje kazne do šest mjeseci zatvora, člankom 205. propisuje se da 'Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Zahvaljujući Prijateljima životinja i ostalim zaštitarskim udrugama cijeli zakon je pooštren, a što je najvažnije zlostavljačima i njihovim odvjetnicima nije ostavljeno previše manevarskog prostora. O svemu su se oglasili iz Udruge.

-  Slučajevi bacanja psa kroz prozor s četvrtog kata, vješanja pasa, ubijanja pasa lutalica u veterinarskim stanicama koje nemaju registriranu djelatnost za obavljanje poslova skloništa primjeri su ubijanja životinja na mučan i bolan način, a da prethodno nisu bile teško zlostavljane niti se na njima netko iživljavao. Prema starom zakonu počinitelje je bilo teško sankcionirati - kažu Prijatelji životinja. 

Oduzimanje zlostavljane životinje

Nova odredba, prema kojoj se kažnjava i onaj 'tko usmrti životinju bez opravdanog razloga', uklonila je nedorečenost dosadašnje odredbe iz koje se posredno iščitavalo da je dopušteno ubiti životinju zbog vlastita iživljavanja ako prije smrti nije bila mučena.

Novost je i odredba da se zlostavljana životinja, koja preživi zlostavljanje, oduzima zlostavljaču. Time je učinjen velik pozitivan korak u zaštiti životinja jer se dosad, zbog nepostojanja zakonske regulative, zlostavljana životinja, nakon oporavka od ozljeda i pružene veterinarske pomoći, vraćala zlostavljaču. 

Očekuje se reakcija policije i veterinarske inspekcije

Udruge za zaštitu životinja ulagale su goleme napore kako bi, zbog nepostojanja jasnih zakonskih propisa, pokušale spasiti životinje od daljnjeg zlostavljanja.

Ministarstvo pravosuđa prihvaćanjem prijedloga udruga za zaštitu životinja pokazalo je spremnost da se obračuna sa zlostavljačima životinja.

 Sada se očekuje pozitivna reakcija policije, državnog odvjetništva i veterinarske inspekcije kojim predstoji da pronađu Miškove, ali i zlostavljače drugih životinja. 

Građani, njih više od 36 tisuća putem Facebook grupe traže javno objavljivanje imena počinitelja koji su psu ubacili petardu u usta. 

Portal 24sata.hr i životinje vole se javno. Svakog dana u rubrici "Udomi me"  objavljujemo oglase ljubimaca koji traže udomitelje. Ako ne možete udomiti životinju osobno podijelite članak s prijateljima na Facebooku i pomozite nam u spašavanju životinja

Idi na 24sata

Komentari 182

  • gde 07.01.2013.

    bitno da kad su djeca u pitanju nitko ništa ne može?!!!! postajemo ko švabe više brinemo o životinjama. gadi mi se nitko više nema psa da mu čuva dvorište i mačke da love miševe već ih oblačite,ljubite,nosite po torbicama, skuplja je njihova hrana već naša a o veterinarima da ne pričam, odma ih pelcuju da se gazde mogu mazit s njima jer će u suprotnom ić tražit si "partnera" ili se kotit a to im je puno obaveza.... a svi do jednog ljubitelji životinja p.s imam njemačkog ovčara i 4 mačke ali spavaju u svojoj kući

  • Jugoslowenka 07.01.2013.

    Zatvor je ok!Ali treba uz to uvek biti i novcana kazna!!!Nista neboli vise nego ako neko hoce tvoje parice!!!!Zatvor je za neke budale divni odmor da u toplom prezime!Ko u hotelu!Nema bolje i to sve placeno!Prekrasno!!!!!!Uz novcanu kaznu,koja ide ustanovama koje stite bica koji se nemogu sami braniti!!!obavezno treba ovakve bolesnike poslati da odrzavaju smestaje za zivotinje da ih hrane i neguju a ne da leze u zatvoru a drustvo da ih hrani!!!!!Takve kazne postoje vec i u drugim zemljama!Ah jos nesto.Nebi trebalo zaboraviti da takvi ljudi treba drustvu nesto da vrate.Tako da bi bilo takode vazno da se ukljuce u cistocu svakog grada i skupljaju smece od zivotinja!!!

  • sala 06.01.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare