Obavijesti

Ljubimci

Komentari 182

Zlostavljače pasa iz Pule i Sl. Broda čekaju zatvorske kazne

Zlostavljače pasa iz Pule i Sl. Broda čekaju zatvorske kazne
4

Novi Kazneni zakon koji je stupio na snagu s prvim danom 2013. ukinuo je mogućnost da se za ubijanje ili mučenje životinja propisuje novčana kazna

VIDEO

Sasvim je sigurno da će zlostavljač ili više njih koji su u Ližnjanu kraj Pule  psu Mišku ubacili petardu u usta biti kažnjeni zatvorskom, a ne novčanom kaznom. Isto se odnosi i na manijake iz Slavonskog Broda koji su psiću raznijeli šape.

Novi Kazneni zakon koji je stupio na snagu s prvim danom 2013. ukinuo je mogućnost da se za ubijanje ili mučenje životinja propisuje novčana kazna, kao što je to bilo u starom Zakonu.

Novi zakon pooštrio kazne

Umjesto dosadašnje kazne do šest mjeseci zatvora, člankom 205. propisuje se da 'Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Zahvaljujući Prijateljima životinja i ostalim zaštitarskim udrugama cijeli zakon je pooštren, a što je najvažnije zlostavljačima i njihovim odvjetnicima nije ostavljeno previše manevarskog prostora. O svemu su se oglasili iz Udruge.

-  Slučajevi bacanja psa kroz prozor s četvrtog kata, vješanja pasa, ubijanja pasa lutalica u veterinarskim stanicama koje nemaju registriranu djelatnost za obavljanje poslova skloništa primjeri su ubijanja životinja na mučan i bolan način, a da prethodno nisu bile teško zlostavljane niti se na njima netko iživljavao. Prema starom zakonu počinitelje je bilo teško sankcionirati - kažu Prijatelji životinja. 

Oduzimanje zlostavljane životinje

Nova odredba, prema kojoj se kažnjava i onaj 'tko usmrti životinju bez opravdanog razloga', uklonila je nedorečenost dosadašnje odredbe iz koje se posredno iščitavalo da je dopušteno ubiti životinju zbog vlastita iživljavanja ako prije smrti nije bila mučena.

Novost je i odredba da se zlostavljana životinja, koja preživi zlostavljanje, oduzima zlostavljaču. Time je učinjen velik pozitivan korak u zaštiti životinja jer se dosad, zbog nepostojanja zakonske regulative, zlostavljana životinja, nakon oporavka od ozljeda i pružene veterinarske pomoći, vraćala zlostavljaču. 

Očekuje se reakcija policije i veterinarske inspekcije

Udruge za zaštitu životinja ulagale su goleme napore kako bi, zbog nepostojanja jasnih zakonskih propisa, pokušale spasiti životinje od daljnjeg zlostavljanja.

Ministarstvo pravosuđa prihvaćanjem prijedloga udruga za zaštitu životinja pokazalo je spremnost da se obračuna sa zlostavljačima životinja.

 Sada se očekuje pozitivna reakcija policije, državnog odvjetništva i veterinarske inspekcije kojim predstoji da pronađu Miškove, ali i zlostavljače drugih životinja. 

Građani, njih više od 36 tisuća putem Facebook grupe traže javno objavljivanje imena počinitelja koji su psu ubacili petardu u usta. 

Portal 24sata.hr i životinje vole se javno. Svakog dana u rubrici "Udomi me"  objavljujemo oglase ljubimaca koji traže udomitelje. Ako ne možete udomiti životinju osobno podijelite članak s prijateljima na Facebooku i pomozite nam u spašavanju životinja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode